МЕЏИТИ: ОДЛИЧЕН ОДЅИВ ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ СЕЗОНСКИ ГРИП, ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ИМУНИЗИРАНИ НАД 10.000 ГРАЃАНИ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити го посети вакциналниот пункт во Поликлиника „Бит-пазар“, со цел лично да се запознае како тече процесот на вакцинација против сезонски грип. Toj изрази задоволство од досегашниот одѕив на граѓаните, потенцирајќи дека тоа покажува дека тие се одговорни за своето здравје и информирани дека вакцинација против сезонски грип е најефикасна […]

КЛУЧНА РАНАТА ДЕТЕКЦИЈА И ПРЕВЕНЦИЈА ЗА РАК НА ГРЛО НА МАТКА – ЖЕНИТЕ СЕ ТРЕТИРААТ СОГЛАСНО ЕВРОПСКИ МЕДИЦИНСКИ ПРОТОКОЛИ

Во Програмата за скрининг за рак на грло на матка за 2023 година, како и досега, утврдена е активност за матични гинеколози, кои во рамките на програмата можат да направат ПАП тест кај жени на возраст од 21 до 59 годишна возраст, кои три години немааат направено пап тест.  Во текот на годината пациентката која ќе се […]

НАБАВЕН НОВ ХИРУРШКИ СТОЛБ ТОРАКОСКОП НА КЛИНИКАТА ЗА ТОРАКАЛНА ХИРУРГИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска ја посети Универзитетска Kлиника за торакална и васкуларна хирургија во Скопје. Министерството за здравство за потребите на пациентите и клиниката набави хируршки столб Торакоскоп, со што се овозможи систем од најновата генерација од американскиот производител Arthrex, да се користи на оваа Клиника. Министерот за здравство д-р Меџити заедно […]

МЕЏИТИ: ОБЕЗБЕДИВМЕ ДОПОЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА ПОГОЛЕМ БРОЈ ПАЦИЕНТИ СО ЦИСТИЧНА ФИБРОЗА ЗА ЛЕКОТ „ТРИКАФТА“

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, оствари средба со претставници од Здружението за цистична фиброза. На состанокот стана збор за повеќе актуелни теми поврзани со пациентите со цистична фиброза и напорите за нивно надминување. Посочено беше дека Фондот за здравствено осигурување, минатата недела, обезбеди дополнителни средства за лекот „трикафта“ за дополнителен број на пациенти со […]

ЕВРОПСКИ ДЕН НА ОРГАНОДОНОРСТВО – ЗА ТРИ ГОДИНИ 67 ЛИЦА ДОБИЛЕ ШАНСА ЗА НОВ ЖИВОТ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, денес заедно со амбасадорот на Европска унија во земјава, Дејвид Гир и националниот координатор за трансплантација, доц. д-р Маја Мојсова Мијовска учестуваше на одбележувањето на Европскиот ден на органодонорство. -Со гордост можам да кажам дека во Северна Македонија постои систем во Министерството за здравство, кој е клучен предуслов за […]

МЕЏИТИ: OТВОРЕН НОВИОТ ОБЈЕКТ ВО ПСИХИЈАТРИСКА БОЛНИЦА СКОПЈЕ

По повеќе од една деценија завршен е еден од најважните проекти во здравството во нашата земја, истакна министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити денес за време на отворањето на новиот објект, во ЈЗУ Психијатриска болница Скопје, кој започна со работа. -Нешто кое со години чекаше да се заврши, конечно од денес почнува со работа. Новата […]

НА КЛИНИКА ЗА ОНКОЛОГИЈА СЕ ПОСТАВУВА НОВИОТ АКЦЕЛЕРАТОР КУПЕН ПРЕД НЕКОЛКУ ГОДИНИ

Министерството за здравство ја информира јавноста дека на Универзитетската клиника за радиотерапија и онкологија ќе се инсталира  линеарен аксцелератор за потребите на онколошките пациенти. На клиниката денес почна деинсталацијата на постојниот систем за радиотерапија, односно линеарниот акцелератор 356, стар околу 20-тина години.  Во тек се подготвителните активности за инсталација на неупотребениот линеарен акцелератор, кој беше […]

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА ПАРТНЕРСТВО МЕЃУ УНИВЕРЗИТЕТСКИТЕ КЛИНИКИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И УКРАИНА

Здравствени установи кои се приклучуваат кон меѓународно медицинско партнерство од нашата држава се Универзитетската клиника за психијатрија и Универзитетската клиника за ТОАРИЛУЦ. Заменик министерката, д-р Маја Манолева, имаше чест да биде дел од третиот „Summit of First Ladies and Gentlemen“, што се одржа на 6 септември во Киев, Украина. Под мотото „Спасување животи низ целиот […]

МЕЏИТИ: ПО ДЕВЕТ ГОДИНИ ГИ АЖУРИРАМЕ УПАТСТВАТА ЗА ПРАКТИКУВАЊЕ МЕДИЦИНА ЗАСНОВАНА НА ДОКАЗИ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити се сретна со работната група која ќе работи на ажурирање на упатствата за практикување медицина заснована на докази. Работната група е формирана за да им се овозможи на лекарите и здравствените работници ажурирани и независно прегледани медицински содржини засновани на докази, како еден од начините да се унапреди квалитетот […]

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА СО ЦРВЕНИОТ КРСТ ЌЕ ЗНАЧИ БЕНЕФИТ ЗА ГРАЃАНИТЕ

Учеството во заеднички кампањи и здравствено превентивни активности, зајакнувањето на соработката во областа на обезбедување прва помош и психосоцијална поддршка, се главните цели за кои беше потпишан заеднички меморандум за соработка на министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити и генералниот секретар на Црвениот крст на РСМ, д-р Саит Саити. Согласно меморандумот двете страни ќе спроведуваат […]