Новости

ИНТЕРСЕКТОРСКИ ПРИСТАП ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ЛЕКУВАЊЕ ЛИЦА СО ЗАВИСНОСТ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и постојаната претставничка на Програмата за развој на ОН, Луиза Винтон го посетија здружението на граѓани за советување и лекување, реинтеграција и ресоцијализација на лица зависници од психотропни супстанци „Избор Струмица“. Здружението работи и на развивање социјално претприемништво и […]

ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО

Унапредувањето на третманот на лицата со ХИВ/сида е еден од врвните приоритети на Владата на Република Македонија и Министерството за здравство. Оваа година е значајна, бидејќи државата во целост ги презема обврските за обезбедување терапија за овие лица, кои во претходните години беа потпомогнати со  грант на Глобалниот фонд, информираше министерот за здравство, д-р Венко филипче […]

ДЕН НА РЕТКИ БОЛЕСТИ-ГОДИНАВА ВОВЕДЕНИ ТРИ НОВИ ЛЕКА

Еден од врвните приоритети на Министерството за здравство е континуираното унапредување на третманот на лицата со ретки болести и во таа насока ќе продолжиме да работиме и во иднина. Затоа, годинава воведовме 3 нови лекови во Програмата за ретки болести и тоа: еден нов лек за терапија на Гоше, еден нов лек за терапија на лица […]

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ ЗА ХИВ/СИДА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска учествуваше на Регионалниот форум за одржливост на здравствените услуги за лица со ХИВ и туберкулоза, на кој присуствуваше и Аида Куртовиќ, претседавач на управниот одбор на Глобалниот фонд за борба против ХИВ/сида, туберкулоза и маларија. Во рамки на форумот, министерот истакна дека за Владата на Република Македонија приоритет […]

РАБОТНА СРЕДБА СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче оствари работна средба со амбасадорот на Кралството Холандија, Вилем Ваутер Пломп и со претставници од Проект ХОПЕ „Луѓе за Луѓе”-Здравствена Фондација. На средбата стана збор за проектот ПериМак, кој Проект ХОПЕ го имплементира во Република Македонија од почетокот на 2016 година, како и за продолжување на соработката меѓу Министерството […]

50 ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЗИОТЕРАПИЈА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска се обрати на свечениот настан по повод одбележување 50 години од македонската физиотерапија и работна терапија во Република Македонија, организиран од Здружението на професионални физиотерапевти. Д-р Милошев истакна дека Министерството за здравство е во постојана комуникација и координација со сите стручни здруженија на здравствени работници, […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ НА ДВОЕДНЕВЕН ФОРУМ НА СЗО ВО ПОДГОРИЦА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче учествува на дводневен министерски форум на земјите од Југоисточна Европа, што се одржува во Подгорица, Црна Гора, во организација на Светската здравствена организација. Главна тема е важноста на имунизацијата, придобивките од неа, како и предизвиците и можностите со кои се соочуваат земјите од ЈИЕ.  Во рамки на фoрумот, министерот […]

РЕАКЦИЈА ВО ВРСКА СО ИНФОРМАЦИИТЕ ОД АСОЦИЈАЦИЈАТА НА АРХИТЕКТИ НА МАКЕДОНИЈА

Министерството за здравство ја информира јавноста дека веќе ги контактираше архитектите и се очекува и заедничка средба која ќе се одржи во текот на следниве денови. На оваа средба на која ќе присуствува и министерот за здравство, д-р Венко Филипче би се сослушале сите аргументи, предлози и мислења на стручната фела во врска со изградбата […]

АКЦИЈА ЗА РАСЧИСТУВАЊЕ МЕДИЦИНСКИ ОТПАД ВО ЦЕНТАРОТ ЗА ЗАВИСНИЦИ КИСЕЛА ВОДА

Во насока на унапредување на условите во Центарот за зависници во Кисела Вода, денеска е спроведена акција за расчистување на медицинскиот отпад околу центарот, организирана од општина Кисела Вода, невладината организација ХОПС – опција за здрав живот, со поддршка од Министерството за здравство. Во акцијата беа вклучени 30 сезонски работници, како и членови од невладината […]

РАБОТНА СРЕДБА СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска оствари работна средба со амбасадорот на Кралството Холандија, Вилем Ваутер Пломп. На средбата стана збор за можностите за подигнување на квалитетот на здравствените услуги, како и подобра соработка во повеќе сегменти на здравствениот систем.