Набавка на опрема за новиот Медицински симулациски центар

Министерството за здравство распиша тендер за набавка на опрема за новиот Медицински симулациски центар во вредност од 37 милиони денари. Отворањето на понудите ќе се одржи на 16 септември, а се очекува опремата да пристигне до крајот на годинава.

Македонија ја одбележува Светската недела на доењето

Скопје, 1 август 2013 – Мајките во Македонија традиционално сакаат да дојат. Доењето има огромно значење за унапредување на здравјето на децата, и носи значаен социјален и економски бенефит за семејствата и општеството. Во Македонија, според податоците добиени од истражувањето на УНИЦЕФ во 2012 година, 90 отсто од децата биле доени во одреден период, 41 отсто од мајките дојат предоминантно, што […]

Соопштение за медиуми

Министерството за здравство сака да ја извести јавноста во Република Македонија дека во изминатиот месец  во повеќе општини во Република Македонија успешно се имплементира системот „Национален систем за електронска евиденција во здравството“ и тоа во делот на електронско упатување со закажување и Е-рецепт. Како што веќе информиравме, согласно усвоениот протокол за имплементација, проектот стартува етапно, односно општина по […]

Известување до сите матични лекари

Почитувани матични лекари, Поради одредени нејаснотии и проблеми при креирањето на електронските рецепти, Ви праќаме известување околу точните генерички називи на одредени лекови(лекови кои се композиција на повеќе генерики) генерички имиња кои мора да ги запазите во точен редослед при препишувањето на еден рецепт за истиот да се креира електронски и да биде доделено бројче […]

Со целосната имплементација на Е-рецепт најголем бенефит имаат граѓаните

Министерството за здравство сака да ја извести јавноста во Република Македонија дека денеска успешно стартуваше системот „Национален систем за електронска евиденција во здравството“ и тоа во делот на електронско упатување со закажување и Е-рецепт. 

Стандарди за акредитација

Содржина на стандардите Овој нацрт-документ е наменет за болниците и се состои од шест поглавја: Станува збор за следниве поглавја: – Управување и раководење – Човечки ресурси – Управување со информации – Управување со ризик и безбедност на пациенти – Лечење на пациенти – Специфични клинички услуги Линк до документот – Стандарди за акредитација(работна верзија) […]

31st Plenary Meeting of the SEE Health Network takes important decisions

On 20-21 June 2013 the SEE Health Network held its regular 31st Plenary Meeting in Chisinau, Republic of Moldova under the Presidency of Dr. Andrei Usatii, Minister of Health. The meeting was organized by the SEE Health Network Executive Committee and Secretariat with the excellent and full support by the Ministry of Health of the Republic of […]

TAIEX workshop on “Harmonization and Mutual Recognition of Health Professionals’ Qualifications in Europe” takes place in Chisinau

  A subregional workshop on harmonization and mutual recognition of health professionals’ qualifications in Europe took place in Chisinau, on 18-19 June 2013, under the auspices of the SEE Health Network Presidency of the Republic of Moldova. The workshop was organized by the European Commission TAIEX Office with the kind support of the Ministry of Health of the host […]

SEEHN Plenary meeting working documents MOLDAVIA

  Dear All,   Please find out all the working and information documents for the SEEHN Plenary meeting at Moldova which will be held 20-21st of June 2013. You can download the documents from the link below: 31st SEEHN Plenary session working and information documents