Новости

Објавена монографија на ЦЈЗ Битола-вакцините во Македонија се безбедни и квалитетни

Објавена монографија на ЦЈЗ Битола-вакцините во Македонија се безбедни и квалитетни

Министерството за здравство и Центарот за јавно здравје-Битола денеска ја одбележаа неделата на имунизација со издавање монографија посветена на превентивната здравствена заштита на оваа јавна здрвствена установа. Во Битола беа одбележани и 100 години јавно здравство и повеќе од 20 години самостојна дејност на Центарот за јавно здравје во овој град. – Центрите за јавно здравје […]

Објавено на април 27, 2017 Повеќе →
„Гранит“ и „Бетон“, во соработка со италијанска компанија ќе го градат новиот Клинички центар во Скопје

„Гранит“ и „Бетон“, во соработка со италијанска компанија ќе го градат новиот Клинички центар во Скопје

Новиот Клинички центар во Скопје во вредност од 72 милиони евра ќе го градат двете најголеми македонски градежни компании „Гранит“ и „Бетон“ во соработка со една италијанска компанија, информираше на прес-конференција министерот за здравство Никола Тодоров. – Оваа понуда е избрана како најприфатлива за доделување на договорот за изведба, а истовремено ги исполнува сите услови кои […]

Објавено на април 27, 2017 Повеќе →

Најнови

Не фрлајте отрови за кучиња, може да страдаат и деца!

Не фрлајте отрови за кучиња, може да страдаат и деца!

Министерството за здравство ја информира јавноста дека зачестеното фрлање отрови за кучиња-скитници на територијата на град Скопје може да биде исклучително опасна по здравјето на луѓето. Апелираме за поголема свесност и совесност бидејќи злоупотребата на овие материи директно го загрозува и здравјето на децата, кои лесно може да дојдат во допир со фрлените отрови на […]

Објавено на април 11, 2017 Повеќе →
Светски ден на здравјето: Терапија за депресија лани добиле 55.000 пациенти

Светски ден на здравјето: Терапија за депресија лани добиле 55.000 пациенти

Според податоците од националниот систем за електронски евиденции во здравството „Мој термин“, во 2016 година, 55.000 пациенти се упатени на повисоко ниво на здравствена заштита или се упатени да подигнат лек на рецепт со дијагноза депресија. Тоа е околу 2,75 отсто од вкупното население, што е помалку од просекот според Светската здравствена организација, кој се […]

Објавено на април 11, 2017 Повеќе →
ДСЗИ: Информација за извршен инспекциски надзор за акутно труење со храна во „Леар“, Тетово

ДСЗИ: Информација за извршен инспекциски надзор за акутно труење со храна во „Леар“, Тетово

Информација од Државен санитарен и здравствен инспекторат за преземени мерки и активности за акутно труење со храна во „Леар“, Тетово Државниот санитарен и здравствен инспекторат од страна на епидемиолошката служба на ЦЈЗ Тетово, како и од Секторот за болничка здравствена заштита при Министерството за здравство е известен за сомневање за акутно труење со храна на […]

Објавено на април 4, 2017 Повеќе →
Заменик министерот Андовски на состанок на министрите за здравство на ЈИЕ во Кишињев

Заменик министерот Андовски на состанок на министрите за здравство на ЈИЕ во Кишињев

Заменик – министерот за здравство, Јовица Андовски денеска присуствува на четвртиот министерски состанок на министрите за здравство на Југоисточна Европа, кој се одржува во Кишињев, Република Молдавија, на покана на молдавскиот министер за здравство Роксанда Главан, која е претседавач на здравствената мрежа на ЈИЕ и регионалниот директор на Светската здравствена организација за Европа, Сузана Јакаб. Министерството […]

Објавено на април 3, 2017 Повеќе →
Формирани цени на генерички лекови

Формирани цени на генерички лекови

    РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО ул. 50-та Дивизија бр. 14, Скопје Датум         31.03.2017 година тел: 02-3112-500   Врз основа на член 108 став 8 од Законот за лековите и медицинските средства (,,Службен весник на РМ” бр.106/07, 88/10, 36/11, 53/11, 136/11, 11/12,141/13, 164/13, 27/14, 43/14, 88/15, 154/15, 228/15, 7/16 и 53/16),  како и членовите 13, […]

Објавено на март 31, 2017 Повеќе →