Day: 27 Qershor, 2022

POROSI PËR T’U MBROJTUR NGA DIELLI

1-2 Mund ta shijoni në mënyrë të sigurt jashtë. Vendosni syze dielli në ditët e ndritshme. Nëse keni djegie të lehtë, mbulojeni dhe përdorni krem kundër diellit SPF 30+. Në dimër, reflektimi i borës pothuajse mund ta dyfishojë intensitetin UV. 3-5 Merrni masa paraprake nëse jeni jashtë, si për shembull të mbani kapele dhe syze […]

REKOMANDIME PËR MBROJTJEN E SHËNDETIT TË POPULLATËS NGA TEMPERATURAT E LARTA

Për shkak të temperaturave të larta, që e kanë përfshirë së fundmi territorin e shtetit, Ministria e Shëndetësisë apelon deri te qytetarët që t’i respektojnë rekomandimet e përgjithshme për mbrojtjen e shëndetit, e veçanërisht të kenë kujdes dhe t’i marrin masat e duhura për mbrojtjen nga rrezatimi UV. Nëse indeksi UV është më i lartë […]

TË MËSOJMË TË JETOJMË ME VITILIGO“

Vitiligo është çrregullim i lëkurës, me ç’rast melanocitet e qelizave të lëkurës, që prodhojnë melaninë, asgjësohen nga sistemi imunitar i trupit, duke bërë që lëkura ta humbasë ngjyrën e saj dhe të rezultojë në njolla të bardha dhe të lëmuara në lëkurë. Vitiligo shfaqet në rreth 1% ose pak më shumë të popullsisë së botës. […]

PANDEMIA, ME VIRUSIN COVID-19, NA DËSHMOI SE KUJDESI PËR SHËNDETIN MENDOR ËSHTË PO AQ I RËNDËSISHËM SA KUJDESI PËR SHËNDETIN FIZIK

“Pandemia, me virusin COVID-19, na dëshmoi se kujdesi për shëndetin mendor është po aq i rëndësishëm sa kujdesi për shëndetin fizik. Në kuadër të Programit për kujdes shëndetësor ndaj personave me çrregullime mendore, i cili përgatitet nga Ministria e Shëndetësisë në bazë vjetore, parashikohet zhvillimi i qendrave të shëndetit mendor si formë trajtimi jashtinstitucional, kjo […]