TRANSPLANTI I PARË I MËLÇISË

Sot, pikërisht në mesditë në Klinikën e Kirurgjisë Digjestive, është kryer transplanti i parë i mëlçisë nga donatori i vdekur në historinë e shëndetësisë në Maqedoni.

Pacienti gjashtëdhjetëvjeçar me sëmundje kronike të mëlçisë mori një organ të shëndetshëm nga pacientja me vdekje në tru, familja e së cilës mbrëmë pranoi t’i dhurojë organet.

Krahas mëlçisë, momentalisht është duke u zhvilluar transplantimi i veshkave në dy pacientë me sëmundje të veshkave.

Kryerja e operacionit për heqjen e mëlçisë së zezë nga donatori është kryer nga ekipi kirurgjik nën drejtimin e prof. dr. Zoran Karaxhovit dhe ass. dr. Qemal Rushitit, ndërsa transplanti u krye nga ekipi kirurgjik nën drejtimin e prof. dr. Svetozar Antoviqit dhe ass. dr. Lubomir Ognenoviqit.

Përgatitja dhe koordinimi i përgjithshëm është bërë nga koordinatorët e Klinikës së Gastroenterohepatologjisë, doc. dr. Beti Todorovska dhe bashkëpunëtorja shkencore Elena Curakova Ristevska, si dhe koordinatorja nacionale e transplantit, doc. dr. Maja Mojsova.

Në këtë proces u përfshinë edhe kolegë nga klinikat e Neurokirurgjisë, Nefrologjisë, Kardiologjisë, Kardiokirurgjisë, Transfuzionologjisë, Anestezionit dhe Mjekimit Intensiv.

Në emrin tim personal dhe në emër të gjithë personelit të përfshirë në ndërhyrjen e transplanteve, do të doja të falënderoja familjen e donatorit dhe vendimin e tyre për të shpëtuar jo një, por tre jetë. Ata na treguan edhe një herë se jeta mund të dhurohet.

Falenderojmë gjithashtu të gjitha ekipet mjekësore të përfshira në transplantim, që punuan dhe vazhdojnë të punojnë me pacientët gjatë 24 orëve të fundit. Falënderim të veçantë meriton profesori Zoran Karaxhov dhe ekipi i tij, si dhe ekipi i Klinikës së Gastroenterohepatologjisë, i cili sot shkroi një faqe të re jo vetëm në fushën e kirurgjisë së digjestive, por edhe në shëndetin e përgjithshëm, theksoi ministri i Shëndetësisë, dr. Bekim Sali

Сподели на:

Related Posts