KËSHILLA:COVID-19 DHE SHTATZËNIA

Ministria e Shëndetësisë, në bashkëpunim me UNFPA dhe HERA, përgatitën rekomandime dhe një broshurë në gjuhën maqedonase dhe në gjuhën shqipe për kujdesin antenatal dhe interpartal , në kushte të Covid-19 dhe shtatzënisë.

Broshura është e destinuar për gratë shtatzëna me këshilla për ruajtjen e shëndetit të tyre dhe parandalimin e këtij virusi, që janë simptomat e koronavirusit, i cili nëse infektohet me Covid-19, nëse gratë shtatzëna janë në rrezik më të madh se të tjerët, nëse virusi mund të bartet te foshnja dhe informacione të tjera të dobishme.

Rekomandime të reja janë përgatitur për profesionistët e kujdesit shëndetësor që të trajtojnë pacientët shtatëzënë gjatë pandemisë me Covid-19, në mënyrë që të informohen si duhet dhe të monitorojnë siç duhet ata gjatë shtatëzanisë, si dhe në periudhën pas lindjes. Këtu janë disa këshilla për parandalimin e përhapjes së infeksionit të koronavirusit, si dhe optimizimin e ekzaminimeve të grave shtatzëna, në mënyrë që të mos humbasin përfitimet e kontrolleve të rregullta antenatal dhe, nëse është e nevojshme, të zvogëlojnë numrin e tyre dhe të sigurojnë parandalimin e infeksionit të pacientit me sëmundje KOVID-19.

Rekomandimet gjithashtu përmbajnë disa algoritme për rishikim të lehtësuar të procedurave, të cilat duhet të kryhen te pacientët me infeksion të dyshuar ose të konfirmuarme  koronavirus, gjatë kujdesit antenatal, triazh të pacientëve me simptoma të COVID-19, hospitalizim  të pacientëve me rrezik, mënyra e lindjes dhe pas lindjes.

Më shumë informacion mund të gjenden në linket e mëposhtme

– Broshurë për gratë shtatzëna dhe koronavirus …

Gjuhë shqipe- http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/05/4.-ALB-Broshura-za-bremeni-zheni-.pdf

Gjuhë maqedonase http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/05/3.-MKD-Broshura-za-bremeni-zheni-2020.pdf

– KOVID-19 dhe shtatzënia

Gjuhë shqipe – http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/05/2.-ALB-Vremeni-preporaki-2020.pdf

Gjuhë maqedonase –http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/05/1.-MKD-Vremeni-preporaki-05.2020.pdf

Сподели на:

Related Posts