KËSHILLA DHE REKOMANDIME PËR PACIENTËT ME SËMUNDJE PULMONALE NË KUSHTE PANDEMIE ME COVID 19

Në kushte kur në nivel  globale është  shpallur  pandemi  për shkak të përhapjes së shpejtë të virusit SARS-COV-2, Klinika Universitare e Pulmonologjisë dhe Alerologjisë jep rekomandime ekspertësh për personat me sëmundje kronike të mushkërive, të cilët i përkasin grupit të pacientëve me rrezik të lartë për zhvillimin e një pashqyr të rëndë klinike të COVID-19 dhe kanë një rrezik të lart të efekteve  anësore dhe përfundim fatal.


Gjatë kësaj periudhe, njerëzit me astmë duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm me: astmën kronike, sëmundjen pulmonare obstruktive HOBB, fibrozën cistike, sëmundjet kronike intersticiale, sëmundjet kronike të qarkullimit pulmonar, pacientët me trashësi ekstreme, të ndjekura nga sindrom  hipovirazional,pacientë me terapi  imunosupresion /imonumodular, si dhe pacientët me sëmundje malinje të mushkërive dhe pleurit).


Masat parandaluese


Pacientët me sëmundje kronike të mushkërive duhet të respektojnë në mënyrë rigoroze rekomandimet e autoriteteve kompetente për vetë-izolim, duke shmangur kontaktin e panevojshëm me njerëzit e tjerë, edhe nëse aktualisht nuk tregojnë simptoma të një ftohjeje ose sëmundjeje. Kjo vlen edhe për anëtarët e familjes dhe miqtë, veçanërisht nëse ata shkojnë rregullisht në punë, treg dhe të ngjashme.


Ruani higjenën personale, larjen e shpeshtë të duarve (ose dezinfektimin), veçanërisht para ngrënies dhe menjëherë pas kollitjes.


Pacientët me sëmundje kronike të mushkërive shpesh kanë një kollë kronike dhe paraqesin një rrezik potencial shëndetësor për mjedisin e tyre, kjo është arsyeja pse është e nevojshme të përdoren faculetat e disponueshme të kollës, të cilat menjëherë do t’i hedhin në një qese plastike do të dezinfektojnë duart ose do ti lajnë duart . Personi që do të hedhë mbeturinat nga pacienti (qeset me faculetat e përdorura, sendet plastike për një përdorim, etj.), duhet t’i mbyllë ato në një qese tjetër dhe t’i depozitojë në kontejnerët e mbeturinave. Gjatë manipulimit me ato, sigurohuni që të vendosni doreza për një përdorim, të cilat do të hidhen menjëherë pas përdorimit, dhe duart duhen dezinfektuar / ose duhet larë me sapun.


Është e nevojëshme që pacientët  ti kenë sendet e tyre personale të higjenës , peshqirët, pjata(enët), të cilat do të jenë etiketuara në mënyrë adekuate, që të mos të përzihen me ato të anëtarëve të tjerë të familjes.


Kërkohet gjithashtu dezinfektimi i sipërfaqeve të shtëpis me alkool ose dezinfektues të bazuar në alkool.


Pacientët nuk duhet të ndërpresin përdorimin e terapisë së përshkruar tashmë të rregulltë për të kontrolluar sëmundjen e tyre. Për këtë qëllim, mjekët amë kanë mundësin të përshkruajnë terapi të bazuar në raportet e publikuara më parë nga një specialist / subspecialist për të parandaluar lëvizjen e panevojshme të pacientëve në ambientet shëndetësore.


Gjatë të ushqyerit të rregullt, të përdoren  përbërës që përmbajnë antioksidantë, beta-karoten dhe vitaminë C (frutat e malit, karotat, agrumet), gjumë të rregullt dhe pushim, si dhe ushtrime fizike sa më shumë që të jetë e mundur (në varësi të shkallës së kufizimit për shkak të sëmundjes themelore).


Procedura për përkeqësimin e sëmundjes kronike


Në rast të kollitjes së shpeshtë /ose më intensive, rritjes së sasisë ose ndryshimit të ngjyrës dhe dendësis së sekretit, përkeqësimit të lodhjes ose shfaqjes së sëmundjeve të reja, siç janë p.sh temperatur/ethe, dhimbje, kollë të përgjakshëm, ju rekomandojmë që pacienti të kontaktojë menjëherë me mjekun amë. Në kushte të gjendjes së jashtëzakonshme, mjekët amë do të ofrojnë ndihmën fillestare më të shpejtë dhe në të njëjtën kohë më të përshtatshme për pacientin dhe përfaqësojnë lidhjen qendrore që lidh pacientin me nivelet e tjera të kujdesit shëndetësor.


Nëse gjendja e pacientit është shumë e rëndë, pra pas vlerësimit të mjekut amë, duhet të kontaktohet shërbimi i urgjencës mjekësore ose shërbimet e kujdesit sekondar shëndetësor (internistë, alergologë pulmonarë, në Qendrat e astmës dhe HOBB në nivelin e shtëpive të shëndetit dhe spitaleve rajonale, Spitali ushtarak “8 -të shtatori ”).


Klinika Universitare e Pulmonologjisë dhe Alerologjisë mbetet në disponim për të gjithë pacientët për të cilët mjeku amë, shërbimi shëndetësor sekondar ose shërbimi i urgjencës do të vlerësojnë se ata kanë nevojë për kujdes shëndetësor terciar.


Në çdo kontakt me një staf mjekësor në shtëpi ose kur viziton institucionet shëndetësore (ekzaminim nga mjeku, marrjen e mostrave laboratorike dhe mikrobiologjike, kontakt me vizitë në shtëpi, kujdes mjekësor urgjent, etj.), pacienti patjetër duhet të vë një maskë që mbulon hundën dhe gojën,faculeta për një përdorim dhe të përdor dezinfektues për duar !


Nëse pacienti ka një kollë të shpeshtë dhe produktive, rekomandohet të vendos maskë mbrojtëse në kontakt me anëtarët e familjes, pra njerëzit me të cilët ai jeton ose është në të njëjtën dhomë dhe është në kontakt të drejtpërdrejtë.

Сподели на:

Related Posts