KUJDESU PËR VETEN 1 DHJETORI DITA NDËRKOMBËTARE E LUFTËS KUNDËR HIV/SIDA

Cfarë është HIV/SIDA dhe si të mbroheni

1 Dhjetori – Dita Ndërkombëtare e Luftës kundër HIV/SIDA

KUJDESU PËR VETEN

Çka është HIV?

HIV eshte virus që shkakton imunodeficiencë humane.Prania e virusit HIV në organizmë sjell asgjësimin e mundësisë mbrojtëse(imunitetit),për çka organizmi bëhet i pafuqishëm të mbrohet nga sëmundjet dhe inferksionet e ndryshme.

Çka është SIDA?

SIDA është sëmundja që paraqet etapën e fundit të infektimit me HIV. Simptomat më të shpeshta të saj janë: humbja e peshës, djersitja, këputja, infeksionet mikroorganike, shenjat në trup, diarreja, gjëndrat e ënjtura limfatike, ethet. Kjo sëmundje më së shpeshti manifestohet edhe me paraqitjen e infeksioneve të muskërive të bardha, paraqitja e tuberkulozit ose sëmundje malinje, ndërsa përfundon me vdekje.

Si transmetohet virusi HIV?

– Përmes gjakut dhe produkteve të gjakut të infektuara me virusin.

– Nga përdorimi i gjilpërave të përdorura, shiringave dhe pajsijeve të tjera për injektimin e drogës ose ilaçeve si dhe nga përdorimi i instrumenteve të pasterelizuara medicinale.

– Nga transfuzioni i pakontrolluar i gjakut ose i produkteve të gjakut.

-Përdorimi i instrumenteve josterile për tatuazh ose mjete shpuese të trupit për arsye estetike.

– Nga shfrytëzimi i pajisjeve të huaja për higjienë personale(brushë për dhëmbë, brisk,kruajtëse, penj për dhëmbë).

-Nga intervenimi mjekësor pa mbrojtje adekuata(dorëza dhe syze).

Nga kontakti seksual pa mbrojtje(prezervativ)

– Me marrëdhënie seksuale anale.

-Me marrëdhënie seksuale vaginale.

-Me marrëdhënie seksuale orale.

Përcjellje e sëmundjes bëhet edhe nga nëna pozitive me HIV të fëmija.

– Gjatë shtatzënisë.

-Gjatë lindjes.

-Gjatë gjidhënies.

Me HIV mundtë infektohet gjithkush-pa dallim gjinie, moshe, orientimi seksual, etnie, religjioni ose niveli i arsimit.

A shërohet HIV/SIDA?

Nuk ekziston ilaç për HIV/SIDA.

 Ekzistojnë ilaçe që e ngadalësojnë sëmundjen, por nuk e shërojnë atë.

Si të mbrohem nga HIV-SIDA?

-Me adaptimin të sjelljes personale.

-Praktikimi i marrëdhenieve të sigurta seksuale dhe të përdorni prezervativ.

– Përdorimi i pajsijeve për injektim vetëm një herë.

-Përdorimi i pajisjeve për higjenë personale.

Сподели на:

Related Posts