MASAT E MARRA PËR FUNDJAVËN E ZGJATUR TË DITËS SË NJË MAJIT,T’I RESPEKTOJM MASAT PËR TË KTHYER JETËN TONË NË NORMALITET

Ministri i Shëndetësisë Doc. Dr. Venko Filipçe, në konferencën e sotme për shtyp i informoi qytetarët me informacionet më të fundit mbi situatën me KOVID-19.”Sot janë regjistruar 36 pacientë të rikuperuar, në:

Shkup-19,

Kumanovë-1,

Shtip-5,

Prilep-4,

Tetovë-1,

Strugë-1,

Veles-3,

Gostivar-2.
Fatkeqësisht, kemi 6 pacientë që kanë ndërruar jetë dy pacientë nga Prilep, në Klinikën për Sëmundje Infektive, një në moshën 58 vjeç i cili është trajtuar në spital që nga 19 Prilli, dhe tjetri pacientë në moshën 63 vjeç i cili është trajtuar në spital që nga 9 Prilli.
Në Spitalin e Përgjithshëm të Qytetit “8 Shtatori” tre pacientë, dy nga Shkupi. Një pacient i moshës 75 vjeç i cili u pranua në spital më 26 Prill, dhe një pacientë 58-vjeçar me sëmundje të mëparshme, si dhe një paciente 51-vjeçare nga Tetova u shtrua në spital më 12 Prill.
Dy ditë më parë, e ndjera ishte paciente në Klinikën e Onkologjisë, në moshën 71 vjeçare, rezultati i saj pozitiv mbriti gjatë ditës së djeshme ”, tha Ministrja Filipçe.


Në 24 orët e kaluara janë realizuar 362 testime,dhe janë regjistruar 22 raste të reja, në: Shkup-11, Kumanovë-2, Strugë-1, Veles-3, Kavadari-2, Gostivar-2 dhe Negotino-1.
Me këto raste të reja, numri i përgjithshëm i radteve në vendin tonë është 1421, të rikuperuar deri më tani 589persona, dhe kemi edhe 761 raste aktive.
“Pesë pacientë janë pranuar në Klinikën e Sëmundjeve Infektive, gjithsej 52 pacientën të hospitalizuar në spital – tre në gjendje kritike dhe janë në ventilimit mekanik dhe 25 të tjerë me një pasqyrë klinike më të rëndë.

Në spitalin “8 Shtatori”, tre pranime të reja, dhe tre pacientë janë me një pasqyrë klinike më të rëndë, dhe gjashtë pacientë janë në pajisje për frymëmarrje.
Në spitalin e Manastirit, gjashtë pacientë janë në gjendje stabile , në Shtip dy pacientë janë në gjendje stabile.
Në repartet e tjera infektive në Prilep, Veles, Kumanovë, Gostivar, Ohër dhe Tetovë, gjithsej ka 46 pacientë ”, tha Ministri Filipçe.

Në seancën e sotme të qeverisë u morën parasysh dhe u miratuan masat që do të vlejnë për fundjavën e zgjatur të Ditës së Majit.”Në datat e nji, dy dhe tre majit, pra të Premten, të Shtunën dhe të Dielën, qytetarët do të lejohen të lëvizin nga ora 05:00 e mëngjesit deri në orën 14:00. Ndalimi i lëvizjes në territorin e të gjithë vendit do të thotë se fillon nga ora 14:00 deri në orën 05:00 të mëngjesit tjetër.

Dy grupmoshat janë të ndara. Për personat mbi 67 vjeç të Premten, të Shtunën dhe të Dielën lejohet lëvizja nga ora 05:00 e mëngjesit deri në orën 11:00, dhe për personat deri në 18 vjeç të Premten, të Shtunën dhe të Dielën, lëvizja nga 12:00 deri në 14:00.

Me këtë, qytetarët kanë kohë të mjaftueshme në mëngjes për të ecur dhe për të marrë ushqime të nevojshme, pa krijuar turma.

“Unë ju bëj thirrje që të mbartni një maskë për fytyrën, duke mbuluar gojën, hundën, siç përshkruhet në ambiente të mbyllura ose jashtë, nëse distanca e rekomanduar prej dy metrash nuk mund të mbahet,” tha Ministri Filipçe.


Ai theksoi se të gjithë kemi një përgjegjësi të barabartë, secili ndaj vetvetes, por edhe ndaj të tjerëve – nuk duhet të lejojmë dhe tani të pyesim atë që të gjithë kemi duruar dhe të kapërcejmë mbase periudhën më të vështirë, sfidën më të madhe.

“Ne kemi bërë shumë, analiza jonë aktuale tregon se faktori i transmisionit është përgjithësisht nën 1 në të gjithë vendin, por ne po bëjmë detaje në lidhje me rajone të caktuara në vend dhe presim edhe disa ditë të tjera për të parë se cili do të jetë tendenca e pacientëve të diagnostikuar rishtas.”

Me të gjitha këto masa deri më tani, kemi barazuar kurbën e epidemisë, nuk kemi rënduar sistemin shëndetësor. Do të përsëris se kemi pasur një numër linear rastesh dhe çdo ditë një numër i madhë i shërimeve.

Vetëm nëse secili qytetar personalisht merr përsipër dhe kontribuon në respektimin e vazhdueshëm të masave, ne do ta mbajmë këtë prirje, dhe do ta kapërcejmë këtë situatë dhe gradualisht do ta kthejmë jetën në normalitet “, tha Ministri Filipçe.

Сподели на:

Related Posts