NGA SOT MË SHUMË CAKTIM TAKIMESH PËR VAKSINIM KUNDËR GRIPIT SEZONAL,SASITË PËR VAKSINIM JANË TË MJAFTUESHME

Ministri i Shëndetësisë, Dr. Venko Filipce, në paraqitjen e djeshme në mysafir në emisionin “Magazine” në TV Sitel, theksoi se vaksinat kundër gripit sezonal nuk janë përdorur dhe njoftoi se nga sot do të ketë më shumë takime për vaksinimin.

  • Ajo që kemi parë në këtë periudhë të kaluar është një interes i madh pasi nuk ka qenë kurrë në vitet e mëparshme. Kishim shumë më pak vaksina dhe asnjëherë përveç javës së parë si zakonisht nuk kishte një interes të tillë. Sa i përket bërjes së një orari, bëni një orar që të keni një distancë të caktuar kohore ndërmjet kohës së aplikimit të vaksinave te qytetarët, në mënyrë që të mos bëni turma në ambulanca. Për më tepër, një problem shtesë që ka dalë në dritë javët e fundit është praktikisht sistemi i planifikimit, por pikërisht për shkak të interesit të madh. Sistemi elektronik nuk mund të kufizonte një kundrejt një mjeku tjetër të familjes për të përdorur më pak terma, sistemi My Term punoi për të gjitha këto. Dhe ajo që do të ndodhë nga sot është që të kemi një numër më të madh termash dhe disponueshmëri më të madhe për mjekët e familjes në përputhje me përvojën e deritanishme. Nga sot, praktikisht në një farë mënyre për të kufizuar mjekët e familjes në mënyrë që jo të gjithë të mund të marrin një numër më të madh termash, krahasuar me mjekët e tjerë të familjes në atë rajon dhe më shumë terma për vaksinat, theksoi Filipce. Ai tha se sasitë për vaksinim janë mjaft të mjaftueshme.
  • Vaksinat nuk konsumohen, sistemi i vaksinimit vazhdon. Ne mund të kishim bërë një sistem tjetër për të lëshuar papritmas të gjitha vaksinat dhe për të provuar të vaksinojmë më shumë qytetarë në një periudhë më të shkurtër kohe, por unë mendoj se do të ishte një rrëmujë e madhe në ambulancat – turmat e mëdha që në një farë mënyre janë një rrezik, prandaj për të bërë mini grupe, tha Filipce. Ministria e Shëndetësisë për këtë sezon të gripit ka prokuruar 40,000 doza të katër llojeve të vaksinave të gripit, të destinuara për vaksinimin falas të grupeve në rrezik. Krahasuar me sezonin e kaluar, për të cilin u prokuruan 28,000 doza të vaksinave, këtë vit sasitë janë rritur me rreth 40%. Vaksinimi falas kundër gripit sezonal kryhet në 6 pika të Qendrës Shëndetësore Shkup, si dhe në qendrat shëndetësore në Veles, Negotinë, Tetovë, Gostivar, Kërçovë, Ohër, Strugë, Vevçani, Makedonski Brod, Rostuse, Manastir, Prilep, Krushevë, Resnjë, Demir Hisar, Sveti Nikole, Radovish, Strumica, Shtip, Vallandovë, Kumanovë, Kratovo, Kriva Pallankë, Bervo, Dellçevë, Vinicë, Probishtip, Pehçevë dhe Koçan. Vaksinimi kryhet në spitalet e përgjithshme në Gjevgjeli, Dibër dhe Kavadarci. Në këtë sezon të vaksinimit sezonal të gripit, për herë të parë është e mundur që vaksinimi falas i punonjësve shëndetësorë të zbatohet në institucionet e tyre në vend, në vend që të shkojnë në qendrat e shëndetit publik si më parë.
Сподели на:

Related Posts