RAPORTI JAVOR I INSTITUTIT TË SHËNDETIT PUBLIK (NGA 12 PRILLI DERI MË 18 PRILL 2021 )

Sipas raportit javor të Institutit të Shëndetit Publik në periudhën 12 – 18 Prill 2021, gjithsej 21,763 materiale u testuan në laboratorë ku kryhet testimi molekular dhe testimi i antigjenit për praninë e SARS-CoV-2, me një rënje prej 20.4% në krahasim me javën e kaluar.

5,199 raste të reja pozitive janë regjistruar nga 35 qytete në vend me një rënie prej 24,3% krahasuar me javën e kaluar.

Shumica e rasteve të regjistruara janë nga Shkupi (n = 2,086; 40,1%), me një incidencë javore – 337,7 / 100,000. Incidenca më e lartë javore prej 397.4 / 100,000 u regjistrua në Manastir.

Përqindja e pozitivitetit varion nga 15.3 në 27.9%, mesatarisht 22.6%.
Personat e infektuar në të gjitha grupmoshat janë regjistruar. Grupmosha më e zakonshme është mbi 60 vjeç (n = 1,722, 33,1%).
Një numër i madh i pacientëve janë regjistruar në grupmoshat 50-59 (n = 919; 17.7%), 40-49 (n = 882; 17.0%), 30-39 (n = 835; 16, 1%) dhe 20-29 (n = 506; 9,7%). Numri më i ulët u regjistrua tek fëmijët e moshës 0-9 (n = 95; 1.8%) dhe 10-19 vjeç (n = 240; 4.6%).
Ka një rënie në të gjitha grupmoshat krahasuar me javën e kaluar.

Pas marrjes së dy testeve negative për praninë e SARS-CoV-2 ose përdorimit të algoritmit të ri, 5,921 njerëz të cilët u shtruan në spital ose u trajtuan në shtëpi fituan një status “të shëruar”, një rënie prej 3.1% krahasuar me javën e kaluar.

206 vdekje u raportuan nga 26 qytete, 25.4% më pak se javën e kaluar. Për sa i përket moshës, 175 persona ishin mbi 60 vjeç, 20 persona të moshës 50 deri 59 vjeç, pesë persona në grupmoshat nga 40 në 49 dhe nga 30 në 39 vjeç dhe një nga 20 në 29 vjeç.

Sekuenca e 48 mostrave pozitive të zgjedhura SARS CoV-2 u krye në Laboratorin e Virologjisë dhe Diagnostikës Molekulare në ISHP. Ata u zgjodhën nga periudha 01-31.03.2021. Rezultatet e sekuencave treguan praninë e gjenotipit të variantit në Mbretërinë e Bashkuar në 98% të pacientëve të testuar.
Për më tepër, depistimi u krye për praninë e varianteve të vëmendjes së veçantë për 200 pacientë që zbuluan 5 variante. Sforcimi dominues i përfaqësuar nga 100% midis mostrave të testuara është i ashtuquajturi variant britanik.

Që nga 18 Prilli 2021, gjithsej 7,020 punonjës shëndetësorë u vaksinuan me dozën e parë (4,019 – Pfizer / Biontech dhe 3,001 – Sputnik V) dhe 6,750 (3,891-Pfizer / Biontech dhe 2,895 – Sputnik V) me dozën e dytë të vaksina kundër KOVID19. Vaksinimi i popullatës për personat mbi 73 vjeç filloi më 31.03.2021 dhe që nga 18.04.2021 janë vaksinuar 13,575 persona. Nga 05.04.2021, vaksinimi masiv filloi në pikën e vaksinimit në sallën “Boris Trajkovski”, ku gjithsej 18,376 njerëz u vaksinuan.

Raporti i hollësishëm i Institutit të Shëndetit Publik mbi situatën me Covid-19 për periudhën nga 15 deri më 21 Mars 2021, si dhe situata kumulative me Covid-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut është publikuar në faqen e internetit të Institutit i Shëndetit Publik: http://iph.mk/sq/

Сподели на:

Related Posts