FILIPÇE DHE DR.KARAXHOVSKI: JEMI DUKU RRITUR KAPACITETIN SPITALOR DHE TESTUES

Ministri i Shëndetësisë Doc.Dr Venko Filipçe, së bashku me Kryetarin e Komisionit për Sëmundje Infektive, Dr. Zharko Karadxhovski, mbajtën një konferencë për shtyp, ku informuan për vendimet që morën në takimin e mëngjesit me Komisionin për Sëmundjet Infektive.

 • Ne po përballemi me një valë shumë të fortë të virusit, një situatë që rëndon ndjeshëm të gjitha segmentet e sistemit shëndetësor, që nga objektet laboratorike, testimet, ambientet spitalore, akomodimi i pacientëve. Kjo është një situatë që ne e prisnim, u njoftuam jo vetëm vendi jonë, por edhe në shumë vende të tjera të rajonit, në Evropë ne shohim se çfarë po ndodh, në të gjitha vendet e tjera praktikisht situatë e ngjashme dhe probleme dhe sfida të ngjashme. Qytetarët duhet të tregojnë ndërgjegjësim, të respektojnë masat, paketën e masave që tani është në fuqi, përveç kësaj pakete që duhet të kalojë nesër me ndryshimin e Ligjit për Mbrojtjen e Popullsisë nga Sëmundjet Infektive, unë besoj se nëse respektohen masat vazhdimisht do të jap rezultatet e duhura, tha Filipçe.
  Ai informoi se sa i përket kapaciteteve të spitaleve, spitali modular pranë Klinikës së Sëmundjeve Infektive tashmë strehon pacientë, ka ende shtretër , por kapacitet po mbushen me shpejtësi.
  Duke pasur parasysh, ne pregaditëm një plan për të siguruar kapacitrte shtesë spitalore, së pari në spitalin në Kozle – 40 shtretër për të cilët ka staf që mund të punojë atje, të forcuar me kolegë nga Klinika e Sëmundjeve Infektive, një kolege tashmë është atje dhe praktikisht organizon punën dhe përgatitit të gjithë kapacitetin .Dy reparte të tjera janë duke u përgatitur në SPSh”8 Shtatori”, me stafin që punon atje dhe deri në fund të ditës ne kemi nevojë për të përfunduar atë plan në mënyrë që ajo pjesë të jetë gati. Shpresoj që të gjendet një mënyrë e përshtatshme për të mos rrezikuar pjesën tjetër të punës. Repartet infektive spitalore janë të mbushura edhe në qytete të tjera, ne komunikojmë me Kumanovën dhe pacientët dërgohen në Shkup, në Shtip bëhet komunikimi edhe me spitalin në Koçanit për akomodimin e pacientëve. Spitali në Strumicë gjatë këtyre dy ose tre ditëve të ardhshme do të sigurojë funksionimin e plotë të degës së re, ku ka një furnizim praktik dhe qendror të oksigjenit dhe mund të strehojë gjithsej 100 pacientë, aktualisht ka 20 në repartin infektiv dhe rreth 15 në repartin e mjekësisë interne , tha Ministri Filipçe. Kapaciteti shtesë në spitalin në Manastir sigurohen në repartin e mjeksis interne , gjithashtu në spitalin në Prilep. Në Ohër, reparti intern menaxhohet. Këtu ka shtretër , kishte një numër pak më të madh të shkarkimeve në spitalin në Gostivar dhe reparti atje është gjysmë i zbrazët, kështu që pacientët mund të vendosen nëse është e nevojshme Në Tetovë, një numër shtesë prej 100 shtretërish janë në dispozicion, aktualisht janë akomoduar 26 pacientë. Ministri Filipçe theksoi se stafi është i rëndësishëm dhe internistët nga spitalet janë mobilizuar për të qenë në gjendje të ndihmojnë në trajtimin e këtyre pacientëve, dhe këtu në Qendra e Mbështetjes Klinike të Klinikës së Sëmundjeve Infektive, disa klinika nga degët e interne , si dhe Instituti për Sëmundjet e Mushkërive dhe TBC, të cilat praktikisht përdorën një numër të madh të stafit për të ndihmuar kolegët e Klinikës së Sëmundjeve Infektive.
  -Sot kishim një takim me Kryetarin e Dhomës Mjekësore dhe përfaqësuesin e mjekëve privatë brenda LKM dhe të Mërkurën kemi caktuar një takim me të gjithë internistët privatë në vend, të cilët kanë një marrëveshje me Fondin Shëndetësor, gjithësej 56 prej të cilave gjysma në Shkup të bashkohen në sistemin e shërbimit në të gjitha këto spitale ku trajtohen pacientët me Covid. Në seancën e sotme të Qeverisë, u vendos informacioni i cili do të autorizojë Ministrinë e Shëndetësisë që të nënshkruajë marrëveshjen speciale përmes marrëveshjes së përbashkët kornizë me Bashkimin Evropian për prokurimin e barnës Remedisivir dhe përveç përmes OBSH-së ai barn do të jetë i disponueshëm në periudhën e ardhshme përmes këtij prokurimi. të cilat ne presim të arrijnë në vend menjëherë pas nënshkrimit të marrëveshjes. Ministria e Financave siguroi një sasi të mjaftueshme fondesh, është i ashtuquajturi “plan i përbashkët i prokurimit”, përmes Komisionit Evropian për prokurimin e Remedisivir për më shumë se 30 vende në Evropë nën të njëjtin sistem, tha Filipçe.
  Ai theksoi se nevoja e shtuar për testim u diskutua gjithashtu. Në atë kuptim, kapacitetet shtesë dhe numri i testeve u siguruan në disa institucione. Në baza ditore, 150 të tjerë në Institutin e Shëndetit Publik, 100 ose dy herë më shumë në Qendrën e Shëndetit Publik, të cilin ne e sigurojmë me një mikrobiolog i cili do të punojë në turnin e dytë dhe 100 në laboratorin në Spitalin Kozle. Pra, 350 teste të tjera gjatë ditës, dhe ne po fillojmë një procedurë tjetër paralele tani shumë të përshpejtuar me afate të shkurtuara për të cilat po presim një mendim nga Byroja e Prokurimit Publik për teste të shpejta për të pasur një sasi që mund të arrihet më herët se sa “Ne e filluam atë fillimisht,” tha Ministri Filipçe.
  Lidhur me ndihmën e paralajmëruar nga pajisjet për frymëmarrje nga NATO, Ministri Filipçe theksoi se 60 pajisje për frymëmarrje dhe pajisje mbrojtëse personale do të mbërrijnë në vend të Premten, pas së cilës ato do të shpërndahen dhe shpërndahen siç duhet në institucionet shëndetësore publike, sipas nevojave, ekspertizës dhe numrit të pacientëve.
 • Ligji për Mbrojtjen e Popullsisë nga Sëmundjet Infektive është nesër në procedurë parlamentare, besoj se të gjithë deputetët e vetëdijshëm për peshën e situatës në të cilën ndodhemi do ta kalojnë Ligjin shumë shpejt, sepse paketa e masave të propozuara atje, së bashku me këtë e cila tani është në fuqi, janë praktikisht masa që ne shohim se po zbatohen dhe përdoren në vendet e tjera evropiane dhe ne besojmë se ato mund të zvogëlojnë ndjeshëm transmetimin e virusit. Në këtë pikë, ne besojmë se një paketë shtesë ose formë tjetër e masave nuk duhet të zbatohet, as nuk rekomandohet. Edhe një herë apeloj për të gjithë që t’u përmbahen këtyre masave dhe kështu me përgjegjësinë e tyre ata praktikisht do të kontribuojnë që epidemia të qetësohet, informoi Filipçe.
  Kryetari i Komisionit për Sëmundjet Infektive, Dr. Karaxhovski u bëri thirrje qytetarëve që t’i përmbahen masave dhe të respektojnë punën e punonjësve shëndetësorë.
 • Sistemi shëndetësor vuan, por sistemi shëndetësor ka mundësinë të “shtrijë” kapacitetet klinike në pjesën e reparteve të reja të mjekësisë interne që do të hapen. Prandaj apeli ynë për qytetarët të respektojnë masat dhe të kenë mirëkuptim për punonjësit shëndetësorë. Ata janë ata dhe ne nuk kemi asnjë tjetër për të zëvendësuar. Respektoni veten, respektoni familjet tuaja, respektoni punonjësit shëndetësorë dhe të respektojmë sistemin. Ne do të durojmë financiarisht. Pyetja është se kur do të bien punonjësit e shëndetësisë. Ne nuk do ta lejojmë atë. Ne do të punojmë deri në pikat e fundit , tha Dr. Karaxhovski. Lidhur me masat, Dr. Karaxhovski theksoi: “Nëse dikush di një masë të re, le të na tregojë dhe ne si komision shëndetësor do ta pranojmë atë. Por duhet të jetë një masë që pranohet në botë. Ne punojmë në përputhje me protokollet botërore. Protokolli i OBSH-së për Gjermaninë, Francën dhe Spanjën na jep të njëjtin trajtim. Le të qëndrojmë të gjithë së bashku në këtë luftë. Le të mos lejojmë që njerëzit që nuk janë në profesion të flasin për epidemiologji apo trajtim edhe më të keq. “Mos lejoni që dikush që nuk dalur nga zyra të bëhet mjeku më i madh këtu.”
Сподели на:

Related Posts