INSTITUTI I MJEKËSISË FIZIKALE DHE REHABILITIM ME KËSHILLA TË GJIMNASTIKËS RESPIRATORE GJATË PANDEMISË SË KOVID -19

Instituti i Mjekësisë Fizikale dhe Rehabilitim – Shkupi përgatiti një manual me këshilla të dobishme për gjimnastikën respiratore gjatë një pandemie me KOVID-19.

Dispalansi i sistemit të frymëmarrjes për pacientët me Covid-19 ka lidhëshmëri me ndryshimet që ndodhin në mekanikën e frymëmarrjes te pacientët. Mund të ndodhë ulje e lëvizshmërisë së diafragmës dhe kraharorit, ulje e aftësisë kontraktuale të muskujve të frymëmarrjes dhe ulje e aktivitetit motorik tek pacientët. Kjo çon në dëmtim të ventilimit të mushkërive dhe shkëmbimit të gazit. Kjo është arsyeja pse gjimnastika e frymëmarrjes mund të përmirësojë cilindo nga kushtet e listuara.

Aplikimi i ushtrimeve të frymëmarrjes mund të tejkalojë problemet e frymëmarrjes te popullata e moshuar, por gjithashtu të mbrojë pacientët nga komplikimet e mundshme të Covid-19.

Gjimnastika e frymëmarrjes është një lidhje e rëndësishme në një pandemi me Covid-19 që kërkon shumë vëmendje. Ky lloj ushtrimi mund të përshtatet për grupmoshat e ndryshme në varësi të komorbitetit të tyre.

Qëllimi i gjimnastikës së frymëmarrjes është aktivizimi i muskujve dhe forcimi i muskujve të frymëmarrjes, rritja e lëvizshmërisë së gjoksit, përmirësimi i patentës në rrugët e frymëmarrjes dhe thellimi i frymëmarrjes, stimulimi i qarkullimit të gjakut dhe balansimi i punës kardiovaskulare dhe sistemit të frymëmarrjes dhe parandalojnë hipotrofinë e muskujve dhe dobësimin e të gjithë organizmit.

Përfitimet e gjimnastikës së frymëmarrjes përfshijnë përmirësimin dhe normalizimin e funksionit të frymëmarrjes, vendosjen e një ekuilibri midis frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut, ngopjen më të mirë të trupit me gjak dhe heqjen e dioksidit të karbonit, rikuperimin e shëndetit të njerëzve dhe aftësinë e punës.

Në këtë udhëzues mund të gjeni të gjitha këshillat e dobishme me ushtrime, rekomandime gjatë kryerjes së ushtrimeve të frymëmarrjes, si dhe këshilla se pse duhet të jemi të kujdesshëm gjatë kryerjes së gjimnastikës së frymëmarrjes

Сподели на:

Related Posts