INSTITUTI I SHËNDETIT PUBLIK-RAPORTI JAVOR NGA 5 PRILLI DERI MË 11 PRILL

Sipas raportit javor të Institutit të Shëndetit Publik për periudhën nga 5 deri më 11 Prill 2021, gjithsej 27,329 materiale u testuan në laboratorë ku kryhet testimi molekular dhe testime të antigjenit për praninë e SARS-CoV-2, me një rritje prej 4.5% krahasuar me javën e kaluar. 6.867 raste të reja pozitive janë regjistruar nga 35 qytete në vend me një rënie prej 13.4% krahasuar me javën e kaluar.

Shumica e rasteve të regjistruara janë nga Shkupi (n = 2,857; 41.6%), me një incidencë javore – 462.6 / 100,000. Incidenca më e lartë javore prej 525,2 / 100,000 është regjistruar në NJR Kavadar. Përqindja e pozitivitetit në periudhën e përmendur varion nga 16.2 në 29.6%, ose një mesatare prej 24.3%, me një rritje prej 5.0% krahasuar me javën e kaluar.

Personat e infektuar në të gjitha grupmoshat janë regjistruar. Grupmosha më e zakonshme është mbi 60 vjeç (n = 2,106, 30,7%). Një numër i madh i pacientëve janë të regjistruar në grupmoshat nga 50 në 59 (n = 1,245; 18,1%), 40-49 (n = 1,201; 17,5%), 30-39 (n = 1,176; 17, 1%) ) dhe 20-29 (n = 711; 10.4%). Numri më i ulët u regjistrua tek fëmijët nga 0 në 9 (n = 112; 1.6%) dhe 10-19 vjeç (n = 316; 4.6%).

Pas marrjes së dy testeve negative për praninë e SARS-CoV-2 ose përdorimit të algoritmit të ri, 6,112 njerëz të cilët u shtruan në spital ose u trajtuan në shtëpi fituan një status “të rikuperuar”, një rritje prej 25.7% krahasuar me javën e kaluar.
276 vdekje u raportuan nga 29 qytete, 6.2% më shumë se javën e kaluar. Për sa i përket moshës, 238 persona ishin mbi 60 vjeç, 27 persona të moshës 50-59 vjeç, 8 persona në grupmoshën 40-49 vjeç dhe 3 persona të moshës 30-39 vjeç.

Më 17.02.2021 në Republikën e Maqedonis së Veriut filloi vaksinimin kundër COVID-19. Nga 11 Prilli 2021, gjithsej 7,011 punonjës shëndetësorë u vaksinuan me dozën e parë (4,015 – Pfizer / Biontech – 2,996 – Sputnik V) – 5,857 (3,817-Pfizer / Biontech dhe 2,040 – Sputnik V) me dozën e dytë të vaksinës kundër COVID-19. Vaksinimi i popullatës për personat mbi 77 vjeç filloi më 31.03.2021 dhe që nga 11.04.2021 8,330 persona janë vaksinuar. Nga data 05.04.2021, në anën tjetër, vaksinimi masiv filloi në pikën e vaksinimit në sallën “Boris Trajkovski”, ku përveç punonjësve shëndetësorë të vaksinuar, u vaksinuan edhe persona nga popullata që është më kritike, gjithsej 12,093.

Raporti i hollësishëm i Institutit të Shëndetit Publik mbi situatën me Covid-19 për periudhën nga 5 deri më 11 prill 2021, si dhe situata kumulative me Covid-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut është botuar në faqen e internetit të Instituti i Shëndetit Publik: http: / /iph.mk/.

Сподели на:

Related Posts