JANË SIGURUAR 31 NJËSI TË PLAZMËS KONVULSIVE PËR TRAJTIMIN E PACIENTËVE ME COVID-19

Instituti i Mjekësisë së Transfuzionit informon se 31 njësi të plazmës konvulsive janë siguruar për trajtimin e 31 pacientëve me covid-19. Nga këto, 16 janë me procedurë plazmafereza dhe 15 njësi me dhurim standard të gjakut.

  • Në këtë institucion është përgatitur një protokoll për dhurimin e plazmës. Unë do të doja të shpreh mirënjohjen time të sinqertë për donatorët humanitarë që aplikojnë çdo ditë përmes formës elektronike në faqen e internetit të Institutit ose me thirrje direkte, dhe së fundmi përmes rrjeteve sociale, vetëm për të dhuruar dhe kujtuar pacientët. Kjo sfidë shëndetësore na ka bashkuar për të kapërcyer virusin. Pas përparimeve të fundit në trajtimin e pacientëve me Covid-19, Ministria e Shëndetësisë ka pranuar të prezantojë një protokoll për dhurimin e plazmës konvulsive dhe mbështet fushatën e dhurimit të plazmës çdo ditë, tha drejtori i institutit, Dr. Sedula Useini.

Donatori mund të jetë çdo person i shëruar nga koronavirusi që plotëson kërkesat e dhurimit plazmatik të përcaktuara në protokoll. Personi duhet të ketë dokumentuar prova laboratorike që ka qenë i sëmurë me Covid-19, të ketë dy teste negative brenda 24 orëve, të jetë së paku 21 ditë pa simptoma, pas së cilës bëhet një test shtesë (i treti) për të konfirmuar se nuk ka prezencë. të virusit, si dhe donatorë meshkuj ose dhurues femra që nuk kanë lindur ose janë negativ për antitrupat HLA. Do të merret gjithashtu një mostër për të përcaktuar përqendrimin dhe / ose titrin e antitrupave neutralizues anti-SARS-CoV-2.

Procedura e dhurimit të plazmës quhet plasmafereza dhe kryhet me një ndarës qelizor shumë të sofistikuar. Procedura zgjat nga 40 deri në 60 minuta dhe ndan nga 300 në 600 ml plazma, dhe përbërësit e tjerë i kthehen dhuruesit. Plazma që dhurohet është pjesa e lëngshme e gjakut që plotësohet shpejt. Dhuruesi mund të jetë një person midis moshës 18 dhe 60 vjeç, duke peshuar më shumë se 60 kilogramë, dhe i cili i plotëson kriteret e mësipërme.

Plazma konvalente përmban antitrupa kundër këtij virusi të krijuar nga trupi i njeriut për të luftuar sëmundjen. Këto antitrupa janë të pranishëm në plazmë dhe mund të përdoren për të shtypur sëmundjen në një person tjetër me covid-19 duke dhuruar një plazmë konvansent.

Le të dhurojmë plazmën e gjakut. Të jemi njerëzorë dhe të shpëtojmë jetë njerëzore.

Forma e dhuruesit plazmatik kovalent COVID-19:

Сподели на:

Related Posts