JAVA NDËRKOMBËTARE E NDËRGJEGJËSIMIT TË SHËNDETIT TË TIROIDËS KUSHTUAR SHËNDETIT TË NËNAVE DHE NEONATALE

Periudha nga 25 deri më 31 maj shënon Java e 12-të Ndërkombëtare për Ndërgjegjësimin e Shëndetit të Tiroides. Shëndeti i tiroides është i rëndësishëm për funksionimin e përgjithshëm të trupit, sepse gjëndra tiroide prodhon hormonet tiroide që rregullojnë metabolizmin e trupit – prodhimin e energjisë nga ushqyesit dhe oksigjeni dhe janë të domosdoshme për funksione vendimtare të trupit, siç është funksionimi i duhur i zemrës, muskujve dhe tretja. trakti, truri dhe sistemi skeletor.
Me këtë rast, Klinika Universitare e Endokrinologjisë kujton se diagnoza në kohë është më e rëndësishmja për trajtimin e suksesshëm të sëmundjes tiroide dhe nëse sëmundja zbulohet me kohë dhe fillohet terapi adekuate, njerëzit me funksion të tiroideve të dëmtuar mund të çojnë një jetë normale. Kjo është arsyeja pse kërkohet monitorim i rregullt i funksionit të tiroides, i cili mund të kryhet duke kontrolluar nivelin e hormoneve tiroide në gjak. Trajtimi konsiston në marrjen e terapisë me hormone tiroide, nëse bëhet fjalë për një gjëndër tiroide që sekreton më shumë hormone tiroide, terapia është me ilaçe antitireoide, të cilat parandalojnë sekretimin e shtuar të hormoneve tiroide.
Me rastin e Javës Ndërkombëtare për Ndërgjegjësimin e Sëmundjeve Tiroide, e cila këtë vit i kushtohet shëndetit të nënave dhe të porsalindurve, Klinika Universitare e Endokrinologjisë po bën rekomandime për mbrojtjen e shëndetit të tyre.
“Gratë janë shumë më të ndjeshme ndaj sëmundjes së tiroides – një në tetë gra mund të ketë probleme me funksionimin e tiroides gjatë gjithë jetës së tyre. Kjo është veçanërisht e rëndësishme të merret në konsideratë gjatë shtatëzënësisë, sepse për rritjen dhe zhvillimin adekuat të foshnjës, si gjatë dhe pas shtatzënisë, është e nevojshme të keni një nivel optimal të hormoneve tiroide, të cilat janë përgjegjëse për rritjen dhe zhvillimin e duhur. theksuar nga Klinika. “Për atë qëllim, në vendin tonë, në të gjithë të porsalindurit, është e detyrueshme të kontrollohet funksionimi i gjëndrës tiroide – ekzaminimi i TSH. Është shumë e rëndësishme që gratë me sëmundje tiroide të thërrasin endokrinologun e tyre menjëherë pasi të zbulojnë se janë shtatzënë, në mënyrë që të kontrollojnë nëse nivelet e tyre të gjakut të hormoneve tiroide janë të përshtatshme.
Përndryshe, çrregullimet e tiroides si hipotiroidizmi (sekretimi i pamjaftueshëm i hormoneve tiroide) dhe hipertiroidizmi (sekretimi i tepërt i hormoneve tiroide) mund të shkaktojnë probleme me shtatzëninë dhe infertilitetin.
“Rekomandohet që të kontrolloni nivelin e hormonit tiroide në gjakun tuaj nëse gruaja juaj po përpiqet të ngel shtatëzën më shumë se dymbëdhjetë muaj më parë, nëse ajo ka cikle të parregullta menstruale ose aborte të mëparshme, ose nëse ajo ka një anëtar të familjes të diagnostikuar me një problem tiroide.” nga Klinika Universitare e Endokrinologjisë.
Niveli optimal i hormoneve tiroide gjatë shtatëzanisë është thelbësor për shëndetin si të nënës ashtu edhe të foshnjës. Mungesa e hormoneve tiroide (hipotiroidizmi) gjatë shtatëzanisë mund të çojë në rezultate të padëshiruara të shtatëzënisë. Nënat me hipotiroidizëm kanë më shumë të ngjarë të kenë presion të lartë të gjakut gjatë shtatëzanisë, gjë që mund të çojë në preeklampsi, më shpesh lindje të parakohshme, lindje cezariane dhe mundësinë e hemoragjisë pas lindjes. Nënat e foshnjave që kanë nivele të pamjaftueshme të hormoneve tiroide mund të lindin me një peshë më të ulët të lindjes gjatë shtatëzanisë, shpesh lindin para kohe, dhe mund të kenë rritje jo adekuate dhe çrregullime neuropsikiologjike.
Gjetjet shkencore tregojnë se një formë e funksionit të dëmtuar të tiroides ndodh në 5% të popullatës në botë, ose se rreth 1.6 miliardë njerëz janë në rrezik të zhvillimit të mosfunksionimit të tiroides. Rreth 50% e njerëzve me sëmundje tiroide mund të mos jenë të vetëdijshëm për simptomat në fazat e hershme të sëmundjes.
Ekzistojnë dy lloje kryesore të mosfunksionimit të tiroides: hipotiroidizmi i tiroides – gjendje në të cilën gjëndra tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide, duke rezultuar në ngadalësim të funksionit të trupit dhe proceseve metabolike. Simptomat e hipotiroidizmit mund të përfshijnë dobësi, dobësi, shtim në peshë, rrahje të ngadalësuar të zemrës, intolerancë ndaj të ftohtit, mendim të dëmtuar, depresion, kapsllëk, dhimbje në muskuj dhe nyje, flokë dhe thonj të thatë dhe të brishtë, cikle të parregullta menstruale, ose probleme me shtatzënia tek gratë. Zgjerimi i tiroides – goiter dhe hipertiroidizmi – shpesh mund të shihet në këtë gjendje – gjendje në të cilën gjëndra tiroide prodhon më shumë hormone tiroide sesa është e nevojshme, duke rezultuar në funksione të përshpejtuara trupore dhe procese metabolike. Simptomat e hipertiroidizmit janë rezultat i një metabolizmi të përshpejtuar dhe përfshijnë: humbje peshe, rrahje të shpejtë të zemrës, ankth, nervozizëm, probleme me gjumin, lëvizje të shpejtë të zorrëve, dobësi të muskujve të ndjekura nga dridhje, djersitje, parregullsi të menstruacioneve, dhe shpesh gjëndra tiroide. është rritur

Сподели на:

Related Posts