MINISTRI FILIPÇE :TRANSPLANTIMI ËSHTË NJË RREZE SHPRESE PËR PACIENTËT ,FAMILJET E TYRE DHE SHOQËRINË

Ministri i Shëndetësisë Doc. Dr. Venko Filipçe dje mori pjesë në një panel diskutimi mbi “Dhurimin e Organeve – Situatat dhe Sfidat”, organizuar nga gruaja e Presidentit, Elizabeta Gjorgievska. Qëllimi i diskutimit në panel është të rrisë ndërgjegjësimin e publikut në lidhje me dhurimin e organeve dhe zhvillimin e transplantimit në vendin tonë.Përveç Presidentit dhe Zonjës së Parë, Koordinatori Kombëtar për Transplantimin e Organeve dhe Indeve, Doc.Dr.Maja Mojsova Mijovska, si dhe koordinatorët e transplantimit të të gjitha ekipeve.

Ministri Filipçe theksoi se transplantimi është një fushë që gjithmonë sjell sfida, sepse kryhet me një qasje multi-sektoriale dhe multidisiplinare, dhe rritja e ndërgjegjësimit të publikut për dhurimin e organeve është e mundur vetëm përmes qasjes së hapur, ndarjes së informacionit dhe ndarjes së historive të suksesshme.

“Transplantimi është një rreze shprese jo vetëm për pacientët, por edhe për familjet e pacientëve, miqtë e tyre, por edhe për shoqërinë,” tha Ministri Filipçe.

Dr.Maja Mojsova Mijovska, Koordinatore Nacionale për Transplantim theksoi se dhurimi i organeve është një metodë përgjithësisht e pranuar dhe e suksesshme e trajtimit, e cila zgjat jetën, përmirëson cilësinë e saj dhe është ekonomikisht e vlefshme, sepse, siç theksoi ajo, kushton shumë më pak se të gjitha metodat e tjera të mbajtjes gjallë të pacientëve .

Në fjalimin e saj para të pranishmëve, gruaja e Presidentit Dr. Gjorgievska tha se në kushte jashtëzakonisht të vështira, kur fokusi i sistemit shëndetësor maqedonas është i përqendruar në luftimin e pandemisë së Covid-19, në vendin tonë për herë të parë këtë vit u krye një transplant i zemrës dhe u kryen edhe dhjetë transplantime të veshkave

-Sfidat që vijnë me dhurimin e organeve dhe transplantimin janë me të vërtetë të mëdha, madje edhe për sistemet që janë më perfekte sesa shëndeti ynë, por njohuria, gatishmëria, kapaciteti dhe më e rëndësishmja entuziazmi i të gjithë të përfshirëve në proces, Besoj se ata do të vazhdojnë të rezultojnë me sukses- tha Gjorgievska.

Në ngjarjen, e cila u ndoq nga Presidenti Stevo Pendarovski dhe studentë, anëtarë të Shoqatës së Studentëve të Mjekësisë të Maqedonisë dhe Shoqatës së Studentëve të Mjekësisë, në mesin e folësve ishte Mare Kezaroska, e cila dy vjet më parë së bashku me vëllain e saj, ranë dakord t’i dhurojnë dy veshka të ndjerit nënë

Është e vështirë të dini se nuk ka më shpresë për njeriun tuaj të dashur. Vendimi për të dhuruar një organ nga i dashuri juaj, për të cilin nuk ka shpëtim, nuk është aspak i vështirë, sepse ju e dini më që i jepni dikujt një shans për jetë, tha Kezharoska.

Vasil Ognjanovski, djali i Ivan Ognjanovskit, zemra e të cilit u transplantua në maj, theksoi në panelin e diskutimit se vetëdija për dhurimin e organeve duhet të jetë në një nivel më të lartë dhe të mos jetë më një temë tabu. Siç tha Ognjanovski, ai pret që sa më shumë njerëz të ndjekin gjestin njerëzor të familjes së të ndjerit Emilija Dineva.

Në panelin e diskutimit , Dr. Sasho Dohçev, Shef i Ekipit të Transplantit të Klinikës Urologjike, vuri në dukje nevojën për mbështetje nga Qeveria, Ministria e Shëndetësisë, Fondi Shëndetësor, nga organizatat joqeveritare dhe mediat për të theksuar rëndësinë e dhurimit të organeve. dhe për të rritur ndërgjegjësimin në mesin e njerëzve.

Сподели на:

Related Posts