NË SEANCËN E NESËRME TË QEVERISË NE DO TË PROPOZOJMË NJË PAKETË TJETËR MASASH QË MUND TË ZVOGËLOJNË NUMRIN E TË SAPO INFEKTUARVE ME COVID-19

Ministri i Shëndetësisë Doc. Dr. Venko Filipce tha sot se pas takimit në mëngjes me Komisionin për Sëmundjet Infektive ata informuan selinë e Qeverisë në lidhje me kapacitetet e spitaleve dhe prezantuan analizën dy-javore të situatës epidemiologjike në vend. Në pjesën epidemiologjike, ka një rritje të konsiderueshme të rasteve të diagnostikuara rishtas, kryesisht në grupmoshat e dekadës së tretë, të katërt dhe të pestë me karakteristika si në Shkup ashtu edhe në të gjithë vendin. Sa i përket kapaciteteve në spitale, ato vazhdojnë të plotësohen. Nuk është akomoduar akoma, megjithëse spitali modular pranë Klinikës së Sëmundjeve Infektive është plotësisht i përgatitur, stafi është këtu, i gatshëm. Internistët që vijnë pas sistemit të rotacionit, si dhe infermierët. Gjithashtu, spitai “8 Shtatori” me të gjithë stafin që punon për këtë çështje, internistët dhe anesteziologët të cilët punojnë së bashku me infektologët, por departamentet infektive në Strumicë, Kumanovë dhe Shtip tashmë janë mbushur, dhe objektet në spitalin në Koçani. Nuk ka vende në spitalin në Prilep, dhe një repart tjetër është i hapur në spitalin e Manastirit për të gjithë rajonin. “Kapaciteti i spitalit në Gostivar po mbushet me shpejtësi,” tha Ministri Filipçe. Ai theksoi se një paketë tjetër masash do të propozohet në seancën e nesërme. “Ne do të propozojmë një paketë tjetër masash Qeverisë në seancën e nesërme. Të gjithë operatorët ekonomikë për të punuar deri në orën 23:00, si dhe kufizimin e kapacitetit në transportin publik në 50 përqind dhe rekomandimin për të gjithë administratën shtetërore dhe publike, rekomandimin për komunat dhe gjykatat, sipas mekanizmit të punës, procesi i punës që do të zhvillohet me ndërrime ose onlajn prej në shtëpi, ose me një sistem të reduktuar( sistem rrotacioni) dhe secili prej institucioneve në përputhje me karakteristikat e procesit të punës.

E gjithë kjo me paketën e masave që do të diskutohet nesër në Parlament. Ligji tashmë është dhënë me procedurë përmbledhëse. Ligji për Mbrojtjen e Popullsisë nga Sëmundjet Infektive, i cili tashmë përfshin propozimet për mbajtjen e detyrueshme të maskave jashtë, kufizimin e grupimit pas orës 22 dhe kufizimin e tubimeve familjare. “Ne besojmë se kjo është një paketë masash që mund të zvogëlojnë ndjeshëm numrin e rasteve të diagnostikuara rishtas,” tha Ministri Filipçe. Në një deklaratë për media, Ministri Filipçe u dërgoi një mesazh qytetarëve.

“Situata është me të vërtetë serioze, hapi tjetër do të ishte një kufizim i plotë i lëvizjes, dmth. Shtetrrethimi. “Le të mbledhim forcë të gjithë, për të respektuar masat për të shmangur të gjitha këto, sepse kjo është mënyra se si do të duhet të funksionojë, në periudhën përpara do të kemi muaj edhe më të ftohtë të vjeshtës dhe dimrit,” tha Filipçe.

Сподели на:

Related Posts