PACIENTËT E RRITUR ME ATROFI MUSKULORE SPINALE PËR HERË TË PARË JANË FURNIZUAR ME ILAÇ

Ministria e Shëndetësisë informon se dje për herë të parë deri më tani në Klinikën Universitare të Neurologjisë dy pacientë të rritur me atrofi muskulore spinale të tipit 2 u furnizuan me ilaçin e ri inovativ “Risdiplam”, përmes Programit të Përdorimit të Dhembshurisë.
Është një ilaç që është një zgjidhje për përdorim oral dhe pacientët do ta marrin atë në shtëpi. Shkencëtarët morën pjesë në përzgjedhjen dhe administrimin e ilaçit. Dr. Ivan Barbov, i cili është drejtori i Klinikës dhe infermierja Jasmina Korunovska.

Atrofia muskulore spinale (AMS) është një sëmundje e trashëguar e neuronit motorik dhe bën pjesë në grupin e sëmundjeve të rralla. Sipas kohës së shfaqjes së sëmundjes dhe pasqyrës klinike ndahet në 4 grupe: SMA tip 1, 2, 3 dhe 4.

Deri më tani, 14 pacientë janë diagnostikuar në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Nga këta, shtatë pacientë janë nën moshën 18 vjeç me SMA tip 1 dhe 2. Në këtë ditë, vitin e kaluar, ilaçi nusinersen (Spinraza) iu dha për herë të parë këtij grupi pacientësh përmes Programit të Sëmundjeve të Rralla. Heroi ynë Jane Velkovski ishte i pari që mori ilaçin. Deri më tani nuk ka pasur ilaç për pacientët e rritur.

Сподели на:

Related Posts