RAPORTI JAVOR I ISHP-SË NGA 26 PRILL DERI MË 2 MAJ- 39.7% NË RËNIE NUMRI I RASTEVE TE REJA DHE 20.9% NË RËNIE NUMRI I VDEKJEVE –ULET PËRQINDJA E RASTEVE POZITIVE NGA TË TESTUARIT

Sipas raportit javor të Institutit të Shëndetit Publik, për periudhën nga 26 Prilli deri më 2 Maj 2021, gjithsej 14.975 materiale janë testuar në laboratorë që kryejnë testime molekulare dhe testime antigjene për praninë e SARS-CoV-2, me një rënie prej 17.6% në krahasim me javën e kaluar.

2.076 raste të reja pozitive janë regjistruar nga 34 qytete në vend me një rënie prej 39.7% krahasuar me javën e kaluar.

Shumica e rasteve të regjistruara janë nga Shkupi (n = 857; 41.5%), me një incidencë javore – 138.8 / 100,000. Incidenca më e lartë javore prej 211.0 / 100,000 është regjistruar në Vinicë.

Përqindja e pozitivitetit varion nga 9.6% në 17.7%, mesatarisht 13.1%, duke u ulur me 4.9% krahasuar me javën e kaluar.

Personat e infektuar në të gjitha grupmoshat janë regjistruar. Grupmosha më e zakonshme është mbi 60 vjeç (n = 781, 37.6%). Një numër i madh i pacientëve është regjistruar në njerëz në grupmoshat nga 50 në 59 vjeç (n = 349; 16,8%), 40-49 (n = 333; 16,0%), 30-39 (n = 323; 15, 6 %) dhe 20-29 (n = 172; 8.3%). Numri më i ulët u regjistrua tek fëmijët nga 0 në 9 (n = 33; 1.6%) dhe nga 10 në 19 vjeç (n = 85; 4.1%).

Pas marrjes së dy testeve negative për praninë e SARS-CoV-2 ose përdorimit të algoritmit të ri. 4,012 persona që u shtruan në spital ose u trajtuan në shtëpi fituan një status “të rikuperuar”, një rënie prej 34.5% krahasuar me javën e kaluar.

167 vdekje u raportuan nga 22 qytete, 20.9% më pak se javën e kaluar. Për sa i përket moshës, 150 persona ishin mbi 60 vjeç, 15 persona të moshës 50-59 vjeç dhe një person në grupmoshat 30-39 dhe 40-49 vjeç.

Vaksinimi kundër COVID-19  filloi më 17.02.2021 në Republikën e Maqedonis së Veriut. Nga 05.04.2021, vaksinimi masiv filloi në një pikë vaksinimi në sallën “Boris Trajkovski”, ku përveç punonjësve  të vaksinuar shëndetësorë u  vaksinuan edhe njerëz nga popullata kritike. Që nga 02.05.2021, gjithsej  19.858 janë vaksinuar me Pfizer / Biontech (15.933 me dozën e parë dhe 3.925 me dozën e dytë), 34.177 janë vaksinuar me Sputnik V (22.768 me dozën e parë dhe 11.409 me dozën e dytë ), me vaksinën AstraZeneca gjithsej 21.949 persona u vaksinuan dhe 953 persona u vaksinuan me Sinopharm.Në faqen e Instituti i Shëndetit Publik: http://iph.mk/sq/

Сподели на:

Related Posts