RAPORTI JAVOR I ISHP-SË NGA 29 MARSI DERI MË 4 PRILL 2021


Sipas raportit javor të Institutit të Shëndetit Publik, për periudhën 29 Mars – 4 Prill 2021, gjithsej 26,142 materiale u testuan në laboratorë që kryejnë testime molekulare dhe testime antigjene për praninë e SARS-CoV-2, me një rritje prej 5, 0 përqind krahasuar me javën e kaluar. 7,933 raste të reja pozitive u regjistruan nga 35 qytete në vend, një rritje prej 6.9 përqind krahasuar me javën e kaluar.

Shumica e rasteve të regjistruara janë nga Shkupi (n = 3,534; 44,5%), me një incidencë javore – 572,2 / 100,000. Incidenca më e lartë javore prej 583.3 / 100,000 është regjistruar në NJR Kavadar.

Përqindja e pozitivitetit në periudhën e përmendur varion nga 21.0 në 35.2%, ose një mesatare prej 29.3%, me një rritje prej 1.7% krahasuar me javën e kaluar.

Personat e infektuar në të gjitha grupmoshat janë regjistruar. Grupmosha më e zakonshme është mbi 60 vjeç (n = 2.392, 30.2%). Një numër i madh i pacientëve janë të regjistruar në grupmoshat nga 50 deri në 59 vjeç (n = 1,422; 17,9%), 30-39 (n = 1,414; 17,8%), 40-49 (n = 1,313; 16, 6 %) dhe 20-29 (n = 917; 11.6%). Numri më i ulët është regjistruar tek fëmijët nga 0 në 9 vjeç (n = 94; 1,2%) dhe nga 10 në 19 vjeç (n = 381; 4,8%).

Pas marrjes së dy testeve negative për praninë e SARS-CoV-2 ose përdorimit të algoritmit të ri, 4.861 personave iu dha statusi i “Rikuperuar”, të cilët u shtruan në spital ose u trajtuan në shtëpi, me një rritje prej 19.8%, krahasuar me javën e kaluar.

260 vdekje u raportuan nga 27 qytete, 27.5% më shumë se javën e kaluar. Për sa i përket moshës, 215 persona ishin mbi 60 vjeç, 27 persona të moshës 50 deri 59 vjeç, 13 persona në grupmoshën 40 deri 49 vjeç, katër persona të moshës 30 deri 39 vjeç dhe një person i moshës 20 deri 29 vjeç.

Më 17.02.2021 në Republikën e Maqedonis së Veriut filloi vaksinimin kundër COVID-19. Që nga 04.04.2021, gjithsej 7.009 punonjës shëndetësorë u vaksinuan me dozën e parë (4.015 – Pfizer / Biontech dhe 2.996 – Sputnik V) dhe 4,413 (3,805-Pfizer / Biontech dhe 608 – Sputnik V) me dozën e dytë të vaksinës kundër COVID-19. Vaksinimi i popullatës për personat mbi 77 vjeç filloi më 31.03.2021 dhe që nga 04.04.2021 1.968 persona u vaksinuan.

Raporti i hollësishëm i Institutit të Shëndetit Publik mbi situatën me Covid-19 për periudhën 29 Mars – 4 Prill 2021, si dhe situata kumulative me Covid-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut është publikuar në uebfaqen e Instituti i Shëndetit Publik:http://iph.mk/sq/

Сподели на:

Related Posts