VENKO FILIPÇE:INSPEKTORËT KANË KOMPENTENCA MË TË MËDHA ,ME PUNË INTENZIVE,TË GJITHA PROTOKOLLET MUND TË KONTROLLOHEN

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, në deklaratën e sotme për media në lidhje me forcimin e masave për tu mbrojtur nga përhapja e mëtejshme e koronavirusit, u bëri thirrje inspektorateve të përdorin kompetencat e rritura dhe të ushtrojnë kontroll më të shpeshtë, pavarësisht nga fakti se presioni i punës është rritur ndjeshëm, për respektimin e masave dhe protokolleve.
“Megjithatë, ka protokolle në objektet hotelierike dhe gjithçka që duhet është që të respektohet, dhe inspektoratet mund ta përdorin këtë për të theksuar edhe një herë se Komisioni për Sëmundjet Infektive u bëri thirrje inspektorateve, ne jemi të vetëdijshëm se ato nuk janë ndalur dhe se ekziston një presion i madh, por sa mund të intensifikohet ajo punë për sa i përket kontrollit dhe vlerësimit nëse rekomandimet ndiqen apo jo. Ambientet hotelierike punojnë me protokolle, mjaftueshëm në kapacitetin e parimeve standarde për të parandaluar përhapjen e sëmundjes, kështu që tani kjo është një masë, ne do të shohim se cili do të jetë rezultati, ka ambiente spitalore lira dhe nuk është kritik dhe i rrezikshëm, por sigurisht që nuk duam të arijmë deri atje “. – tha Ministri Venko Filipçe
Repartet infektive janë duke u mbushur në spitale, por ende nuk ka një rritje të shpejtë siç ishte në fillim të nëntorit të vitit të kaluar. Sidoqoftë, për momentin është e vështirë të vlerësohet nëse dhe sa e fortë do të jetë vala që po ndodh tani në drejtim të rritjes së rasteve të diagnostikuara rishtas.
“Gjatë javës së kaluar, incidenca është rritur për 10 ditët e fundit. Incidenca e rasteve të reja në Shkup, rajonin në Kavadari dhe Negotinë, Prilep dhe Ohër është rritur më së shumti dhe kjo reflektohet në mënyrën se si ka një fluks të shtuar të pacientëve në spitale. Në Kavadar repartet infektive dhe ato plotësuese janë mbushur plotësisht dhe spitali modular ka filluar punën, është e njëjta gjë në Prilep, dhe ne shohim këtu në Shkup çdo ditë një numër në rritje të rasteve që kërkojnë shtrim në spital për shkak të të cilave spitali modular u kthye në Klinika e Sëmundjeve Infektive dhe përsëri praktikisht të gjitha klinikat e brendshme janë gati , ne e organizuam atë sot gjatë mëngjesit siç ishte në nëntor. Ndikimi në spitale në drejtim të fluksit të pacientëve të rinj nuk është aq i mprehtë sa ishte në fillim të nëntorit dhe ky është një ndryshim i rëndësishëm, pavarësisht nga rritja e incidencës, dhe është shumë e vështirë të thuash tani nëse kjo tendencë do të vazhdoj ose do të arrij në një pikë, dmth nëse vala aktuale do të jetë identike me atë të nëntorit, ekziston një mendim i ndarë i epidemiologëve, por ne duhet të jemi të kujdesshëm dhe të gatshëm dhe prandaj rekomandimi i Komisionit për Sëmundjet Infektive është të kufizojë lëvizjen,pas orës 22 pasi mendojnë se vërtet ka një grupim pas mbylljes së ambienteve hotelierike të cilët nuk respektojn masat parandaluese, në hapësirat publike, etj. ” – tha Ministri i Shëndetësisë Filipçe.

Сподели на:

Related Posts