ФИНАЛИЗИРАЊЕ НА ИЗВЕШТАЈОТ НА СБ – НАМАЛУВАЊЕ НА ВЛИЈАНИЕТО НА НЕЗАРАЗНИТЕ ЗАБОЛУВАЊА ВРЗ ПОЕДИНЦИ И ОПШТЕСТВОТО

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева имаше поздравно обраќање на конференцијата по повод финализирање на извештајот од Светска Банка „Поддршка на подобрувања во континуитет на грижата за дијабетес и хипертензија“, каде учествуваше и директорот на канцеларијата на СБ во земјава, Масимилијано Паолучи. -Финализирањето и дисеминацијата на податоците од извештајот, како показател за досегашното силно […]

МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ ОСТВАРИ СРЕДБА СО ИЗВРШНИОТ ДИРЕКТОР ЗА РСМ ВО СВЕТСКА БАНКА

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, оствари средба со Кун Давидсе, извршен директор за Северна Македонија во бордот на извршни директори на групацијата Светска банка во Вашингтон. Се разговараше за состојбите во здравствениот сектор и начините за нивно унапредување. На состанокот, министерот Меџити ги истакна предизвиците со кои се соочува и воедно ја потврди заложбата […]

Д-Р МАНОЛЕВА НА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „МЛАДИТЕ И ФАРМАЦЕВТИТЕ–ЗАЕДНО ЗА ДОСТАПНА КОНТРАЦЕПЦИЈА“

Заменик министерката, д-р Маја Манолева ја отвори националната конференција, на тема „Младите и фармацевтите – заедно за достапна контрацепција“. -Континуирано работиме на унапредување на пристапот до гинеколошка здравствена заштита. Нашата заложба е да ги препознаеме компетенциите на матичните лекари–специјалисти по семејна медицина коишто вклучуваат и грижа за сексуалното и репродуктивното здравје како што се услуги […]

УК ЗА ПСИХИЈАТРИЈА ПРВ ЗДРАВСТВЕН ОБЈЕКТ КОЈ ЌЕ ЈА ПОДОБРУВА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ

Објектот на Универзитетската клиника за психијатрија во Скопје ќе биде комплетно реновиран и ќе стане енергетски ефикасен преку проектот за подобрување на енергетската ефикасност што се финансира преку Светска банка, а го спроведува Министерството за финансии, во соработка со Министерство за здравство. Градежните работи почнуваат денеска, на 15 мај и се очекува за пет месеци […]

ПУШТЕН ВО ФУНКЦИЈА РЕНОВИРАНИОТ ACARE ЦЕНТАР ЗА ХЕРЕДИТИРАН АНГИОЕДЕМ НА УК ЗА ДЕРМАТОЛОГИЈА

На Универзитетска клиника за дерматологија е пуштен во функција реновираниот ACARE Центар за хередитарен ангиоедем (ХАЕ), кој се наоѓа на мапата за светските референтни центри за дијагностика и лекување ХАЕ и е под раководство на проф. д-р Весна Гривчева-Пановска. Центарот овозможува современа дијагностика и лекување на пациентите со реткото заболување хередитарен ангиоедем во нашата земја, […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРКАТА Д-Р МАНОЛЕВА НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА СЗО ЗА ,,УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО И БЛАГОСОСТОЈБАТА“

Д-р Маја Манолева, заменик министерка за здравство, од 10 до 12 мај во Луксембург, учествува на состанок на високо ниво, во рамки на иницијативата за мали земји, организиран од СЗО, насловен како ,,Унапредување на здравјето и благосостојбата“. Во своето обраќање на панел дискусијата, на која учествуваа и министрите за здравство на Луксембург и Исланд, како […]

НАД 200 ДЕЦА ВАКЦИНИРАНИ ВО РАМКИ НА КАМПАЊАТА НА МЗ И СЗО „ОД ВРАТА ДО ВРАТА“

Досега над 200 деца се вакцинирани на лице место за пропуштени рутински вакцини и се поделени повеќе од 4.000 информативни брошури, во рамки на заедничката кампања на Министерството за здравство и WHO North Macedonia „Од врата до врата“. Кампањата започна на 24 април 2023 година, како дел од Европската недела на имунизација 2023 година и […]

ПОЧЕТОК НА КАМПАЊАТА „САДИМЕ ЗДРАВЈЕ“ ВО КОМПЛЕКСОТ КЛИНИКИ

Министерството за здравство денеска го означи почетокот на кампањата „Садиме здравје“ која има за цел обнова на парковите низ комплексот на универзитетските клиники. -Денес симболично ја започнавме кампањата со засадување 100 стебла. Би сакал да им се заблагодарам на Фонданцијата „Заев-едно општество за сите“ за поддршката за реализирање на оваа иницијатива. Да ја искористиме оваа […]

ДВОДНЕВНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ИЗГОТВУВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА РЕТКИ БОЛЕСТИ

Во организација на Министерството за здравство се одржува дводневна работилница за изработка на национална стратегија за ретки болести. На работилницата присуствуваат претставници од Здруженијата за ретки болести, Владата на РСМ,експерти од Комисијата за ретки болести, МТСП, МОН, ФЗОРСМ, и МАЛМЕД . Во изминатиот период, Министерството за здравство, заедно со Асоцијацијата за ретки болести реализираше низа […]

МЕЏИТИ НА СРЕДБА СО РЕНОМИРАНИ ПРОФЕСОРИ ОД КЕМРИЏ

Денес, министерот за здравство д-р Фатмир Меџити,заедно со проф. д-р Татјана Јаќовска, дел од комисијата формирана за пациентите со цистична фиброза, реализира средба со реномирани професори од Кембриџ, проф. д-р Чарлс Хаворт, проф. д-р Родриго Флото и проф. д-р Кристина Џонсон, за консултирање во однос на проблематиката со пациентите со цистична фиброза. Министерот им се […]