Day: мај 10, 2018

ПОТПИШАН ДОГОВОР СО УНФПА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО НА МАЈКИТЕ И НОВОРОДЕНЧИЊАТА

Заедничко имплементирање на мерките за унапредување на здравјето на мајките и на новороденчињата и придонес за намалување на нивната смртност, овозможува Договорот, кој денеска во Владата го потпишаа министерот за здравство Венко Филипче и директорката за население на ОН (УНФПА) за Македонија Доина Болога.  Со Договорот се обезбедуваат вкупно пет милиони денари. Половина од нив обезбедува […]

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА СТУДИЈА ЗА ИНСТИТУЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗМИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА НАСИЛСТВО ВРЗ ДЕЦАТА

Министерот за здравство, Венко Филипче денеска, заедно со министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и министерката за образование и наука Рената Дескоска се обрати на денешната презентација на Студијата за идентификување и проценка на институционалните механизми за превенција, идентификување, пријавување, упатување и заштита во случаи на насилство врз […]

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО НА РОМИТЕ

Mинистерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска се обрати на конференцијата „Здравјето на Ромите: Пристап, предизвици и можности за подобрување“, во организација на Фондацијата Отворено општество. Министерот посочи дека во рамки на превентивните редовни програми на Министерството за здравство, за Ромите се предвидени бесплатни прегледи за време на бременост, бесплатни лабораториски испитувања доколку немаат здравствено […]