Day: октомври 27, 2018

ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НЕМА ПОТВРДЕН СЛУЧАЈ НА ЗАПАДНО-НИЛСКА ТРЕСКА

Во врска со објавата на 1ТВ од 27.10.2018 година во 20:21 часот – „1ТВ дознава: Западнонилската треска пристигна во земјава“, Министерство за здравство ги отфрла инсинуациите и шпекулациите наведени во текстот дека случај на западнонилска треска е откриен на инфективното одделение во болницата „8-ми Септември“. Кај ниту еден пациент во Република Македонија не е потврдено […]

СО ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА ПРЕКИНУВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА ЌЕ СЕ ОСТВАРИ ПРАВОТО НА ЖЕНАТА НА БЕЗБЕДЕН АБОРТУС

Министерството за здравство го почна процесот за промена на Законот за прекинување на бременоста. По повеќе месечните консулатиции со претставници на граѓанските организации, целосно инклузивно и отворено ги прифативме забелешките на сите засегнати страни, како и препораките на меѓународните организации и Светската здравствена организација. Волјата на жената ќе биде на прво место. Со предлог измената […]