Day: ноември 21, 2018

ПОЗИТИВНИ ПРОМЕНИ НА КЛИНИКАТА ЗА ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО

Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и началник на педијатриската Интензивна нега при Универзитетската детска клиника во Белград, која веќе еден месец престојува на скопската Клиника за гинекологија и акушерство како експерт, помага да се намали смртноста кај новороденчињата. Доктор Рсовац, престојува на ГАК на покана на Министерот за Здравство Доц. д-р Венко Филипче и за време […]

УСПЕШНА СИМУЛАЦИСКА ВЕЖБА НА СПАСУВАЊЕ ПРИ ПОПЛАВА ВО КУМАНОВО

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска присуствуваше на симулациска вежба во Куманово, населба „Средорек“, каде се демонстрираше подготвеност на медицинските тимови при поплава. Организатор на вежбата е Министерството за здравство, со поддршка од Светската здравствена организација (СЗО) и Фонодот за население на Обединети нации (УНФПА).  На оваа вежба беше извршена симулација на способност за […]

ОТВОРЕНО ПРВОТО РОСА ШКОЛО ЗА РОДИТЕЛСТВО ВО ПОЛИКЛИНИКА „ЈАНЕ САНДАНСКИ“

Министерството за здравство и Пивара Скопје, денеска официјално го отворија првото Роса школо за родителство во Поликлиниката „Јане Сандански“ во Скопје. Тука, идните родителите ќе можат да се едуцираат за одговорно, успешно и позитивно родителство, но и отворат дискусии за емотивно приврзување, градење на карактерот на детето, учење на родителските стилови и ран детски развој. […]