Day: декември 3, 2018

„TAVI“ ПРОЦЕДУРИ НА УНИВЕРЗИТЕТСКАТА КЛИНИКА ЗА КАРДИОЛОГИЈА ВО СКОПЈЕ

На Клиниката за кардиологија во Скопје, лекарите почнаа со импементација на зафатот т.н Trans-catheter Aortic valve Implantation – TAVI, што значи операција на поставување на вештачки аортни залистоци на местото на оштетените природни аортни залистоци, кај пациенти со тешка аортна стеноза. Директорот на Клиника за кардиологија, Др Жан Зимбаков објаснува досегашната  класничната процедура за хируршкиот […]

ИЗРАЕЛСКАТА АМБАСАДА ДОНИРАШЕ 48 СПЕЦИЈАЛНИ КОЛИЧКИ ЗА ДЕЦА

На Меѓународниот ден на лицата со попречености, Израелската амбасада донираше 48 специјални колички за деца. Министерот за здравство д-р Венко Филипче, на денешната прес-конференција се заблагодари за донацијата, и заедно со амбасадорот Дан Ориан дел од кличките им ги предаде на Детската клиника во Скопје. „Предизвиците на Министерство за здравство се да ги отстрани сите […]