Day: декември 18, 2018

МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО И КЛИНИКАТА ЗА ПЛАСТИЧНА И РЕКОНСТРУКТИВНА ХИРУРГИЈА СО КАМПАЊА „ПЕТАРДИТЕ ГИ УНИШТУВААТ ПРАЗНИЦИТЕ“

Министерството за здравство и Клиниката за Пластична и реконструктивна хирургија во Скопје, спроведуваат кампања под мотото „Петардите ги уништуваат празниците“, со цел децата да ги заштитиме од повредите стекнати од ексползивни и пиротехнички средства, вклучувајќи и петарди. Целта на оваа кампања е да ги запознаеме и едуцираме учениците од основните училишта за ризикот од употребата […]

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВИ – ВРЕМЕНО ПОВЛЕКУВАЊЕ НА ЛЕК

Министерството за здравство доби известување од страна на Агенцијата за лекови и медицински средства со кое укажуваат на донесена одука за времено стопирање на употребата на лекот Medaxone (ceftriaxone) 2 g прашок за раствор за инјектирање или инфузија на производителот Medochemie Ltd – Кипар, заради појава на сериозни несакани реакции. Од Ваша страна потребно е […]

КЛИНИКАТА ЗА ДЕТСКИ БОЛЕСТИ ДОБИ ДОНАЦИЈА – ЦЕНТРАЛИЗИРАН МОНИТОРИНГ СИСТЕМ ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ВИТАЛНИТЕ КАРДИОЛОШКИ И БЕЛОДРОБНИ ФУНКЦИИ КАЈ НАЈМЛАДИТЕ ПАЦИЕНТИ

Универзитетската Клиника за детски болести, денеска доби донација од организацијата „Проект Хоуп“ (Project Hope) – централизиран мониторинг систем за следење на виталните кардиолошки и белодробни функции кај најмладите пациенти. Министерот за здравство Доц. д-р Венко Филипче изрази голема благодарност за донацијата, со која се олеснува работата на медицинскиот кадар, но најмногу им олеснува на нашите […]