Day: септември 4, 2019

2019 Е ГОДИНА НА ВОВЕДУВАЊЕ СОВРЕМЕНА ИМУНОЛОШКА ТЕРАПИЈА ЗА МАЛИГНИТЕ ХЕМАТОЛОШКИ ЗАБОЛУВАЊА

Министерот за здравство  доц. д-р Венко Филипче денеска, на прес-конференција на Здружението „Борка за секој нов ден” по повод одбележувањето на септември, месец посветен на подигнување на свесноста на хематолошки малигни заболувања, истакна дека особено за пациентите кои страдаат  од овие заболувања е многу направено. Пред се обновени се условите за лекување на пациентите, Клиниката […]

ОБЕЗБЕДЕНИ ПОВЕЌЕ СРЕДСТВА ЗА НАБАВКА НА ЛЕКОВИ ЗА РЕТКИ БОЛЕСТИ И ИНСУЛИН

На вчерашната 152. седница, Владата на Република Северна Македонија го усвои ребалансот на буџетот, со што дополнително се обезбедени средства во висина од 193 милиони денари за набавка на лекови за ретки болести и инсулин, а истовремено во Фондот за здравствено осигурување се алоцирани 660 милиони денари за непречено остварување на правата од здравствена заштита. […]