Day: септември 11, 2019

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: СО УКИНУВАЊЕТО НА КВОТИТЕ ЗА ЛЕКОВИ НА РЕЦЕПТ ГО РЕШАВАМЕ ДЕЦЕНИСКИОТ ПРОБЛЕМ СО НЕДОСТИГОТ НА ЛЕКОВИ

Во месец август се укинаа квотите за лекови на рецепт во аптеките во регионите на Охрид, Струга, Ресен, Дојран и Гевгелија. Со оваа одлука, во фази почна спроведувањето на мрежата за доставување на лекови без квоти и воспоставување на дополнителни механизми за заштита од злоупотреба. Целосното укинување на квотите за лекови на рецепт почнува на […]

ЛАБОРАТОРИЈАТА ЗА ВИРУСОЛОГИЈА И МОЛЕКУЛАРНА ДИЈАГНОСТИКА ПРИ ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ Е ПРОГЛАСЕНА ЗА НАЦИОНАЛЕН ИНФЛУЕНЦА ЦЕНТАР ОД СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА

Експертски тим од Светската здравствена организација ја прогласи Лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при   Институтот за јавно здравје за Национален инфлуенца центар и  рамноправен член на Глобалниот систем за надзор и одговор на грип. За таа цел, експертскиот тим спроведе мисија за проценка и верификација на капацитетите на лабораторијата. Станува збор за многу […]