Day: октомври 1, 2019

ПОДИГНУВАЊЕТО НА СВЕСНОСТА ЗА ДЕМЕНЦИЈАТА ВО ЈАВНОСТА Е КЛУЧНО ЗА РАНА ДИЈАГНОЗА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, денеска се обрати на вториот по ред „Dementia Master Class“ – настан од серијата едукативни состаноци кои се одржуваат во земјите на Западен Балкан, со цел вмрежување и размена на искуства меѓу експерти од регионот и локални професионалци, вклучени во третманот и грижата на лицата со деменција. Во […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ЗА ПРВПАТ ОБЕЗБЕДЕНА Е ОРАЛНА ТЕРАПИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО РЕТКАТА БОЛЕСТ ГОШЕ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, утрово се обрати на настанот посветен на 1 октомври – Интернационалниот ден на Гоше. Во своето обраќање, министерот Филипче истакна дека од пред неколку денови за првпат достапна е оралната терапија за пациентите со ретката болест Гоше, покрај инфузионата терапија, со која значително се олеснува начинот на примање […]