Day: октомври 9, 2019

ПОДОБРЕНИ УСЛОВИТЕ ВО 10 ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ, СЛЕДУВА ПОДОБРУВАЊЕ И ВО ДРУГИ 34 ЈЗУ

Министерството за здравство максимално е вложено кон подобрување на условите за престој на пациентите во болница, како и за враќање на достоинството на сите здравствени работници. За првпат, Министерството за здравство и Владата на Република Северна Македонија овозможија секој млад лекар да се ангажира во системот на јавно здравство. Со измената на Законот за здравствена […]

ВОВЕДЕНА НОВИНА ЗА ДВОЈНО ЧИТАЊЕ НА МАМОГРАФСКИТЕ СЛИКИ, ЗНАЧИТЕЛНО ГО УНАПРЕДУВАМЕ МАМОГРАФСКИОТ СКРИНИНГ ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА РАК НА ДОЈКА

Министерството за здравство првпат од функционирањето на мамографски скрининг воведува значајна новина за двојно читање на мамографските слики, со што мамографските снимки за рано откривање рак на дојка ќе бидат независно анализирани од двајца радиолози. Овој начин на работење е воведен во шест центри во земјата, односно во трите мамографски центри во Скопје – ГОБ […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: СЛЕДУВА МЕНУВАЊЕ НА ПОЗИТИВНАТА ЛИСТА НА ЛЕКОВИ, КОЈА Е НЕПРОМЕНЕТА 10 ГОДИНИ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, во гостувањето во утринската емисија на Сител телевизија посочи дека секој граѓанин, секој пациент има право да има пристап до лек во кој било ден од месецот. „Со мерката за укинување на квотите за лекови на рецепт решен е проблемот со недостигот на лекови. Нема да има повеќе […]