Day: ноември 5, 2019

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ФОРМИРАН Е ЦЕНТАР ЗА ДОЈКА ВО КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА ВО БИТОЛА

Со инсталирањето на новиот дигитален мамограф во Клиничката болница во Битола е формиран Центар за дојка. „Со инсталирањето на новиот дигитален мамограф, во Клиничката болница во Битола веќе е формиран Центар за дојка. Тоа значи дека секоја жена на едно место може да направи мамографија, ехо преглед и магнетна резонанца. Превенираме болести на дојка. Ракот […]

ОБЕЗБЕДИВМЕ НАД 30 МОЛЕКУЛИ СКАПА БИОЛОШКА ТЕРАПИЈА, СИТЕ ЖЕНИ СО РАК НА ДОЈКА ИМААТ ТЕРАПИЈА-ВОВЕДЕНА НОВИНА ЗА ДВОЈНО ЧИТАЊЕ МАМОГРАФСКИ СЛИКИ

Министерството за здравство и Владата на Република Северна Македонија спроведуваат мерки и активности за подобрување на здравјето и животот на пациентите со рак на дојка. Сите жени со рак на дојка имаат терапија. Со централизираната набавка обезбедени се над 30 молекули скапа биолошка терапија која не е на позитивната листа на лекови, за да им […]