Day: ноември 20, 2019

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: СМРТНОСТА НА ПРЕДВРЕМЕНО РОДЕНИТЕ БЕБИЊА ЈА ПРЕПОЛОВИВМЕ И Е НАЈМАЛА ВО ИЗМИНАТИТЕ 10 ГОДИНИ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, во утринската емисија на телевизија Сител истакна дека најмала е смртноста на предвремено родените бебиња во изминатите 10 години. „Еден од првите пресови во Владата беше за новороденечката смртност и тогаш презедовме сериозни низа на мерки. Доенечката смртност е преполовена. Раната неонатална смртност е преполовена. Перинаталната смртност e […]

OДБЕЛЕЖУВАЊЕ СВЕТСКА НЕДЕЛА ЗА РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ – ОТПОРНОСТА НА БАКТЕРИИТЕ РАСТЕЧКА ЗАКАНА ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗДРАВЈЕ

По повод одбележување на Светската недела за рационална употреба на антибиотици,  се одржа состанок на националната мрежа за следење на антимикробната резистенција, во организација на Мултисекторската комисија за контрола на антимикробна резистенција при Министерство за здравство. -Податоците покажуваат дека во светски рамки, вклучително и во нашата држава, отпорноста на бактериите кон антибиотиците е растечка закана […]