Day: декември 18, 2019

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ ОД СТРУМИЦА: ВЕЌЕ ТРЕТ МЕСЕЦ ЛЕКОВИ ИМА ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ, РЕШЕН Е ДЕЦЕНИСКИОТ ПРОБЛЕМ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и градоначалникот на општина Струмица Коста Јаневски, денеска остварија средба со Здружението на пензионери од Струмица. Пензионерите се заблагодарија за укинувањето на квотите и достапноста на лековите. Тие потенцираа дека лековите ги земаат во секое време и истакнаа дека повеќе не прават домашни аптеки. На средбата, министерот Филипче […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ГО ОТВОРИВМЕ ЧЕТВРТОТО РОСА ШКОЛО ЗА РОДИТЕЛСТВО ВО ЗДРАВСТВЕНИОТ ДОМ ВО СТРУМИЦА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче денеска присуствуваше на отворањето на четвртото Роса школо за родителство во Здравствениот дом во Струмица.  „Со отворањето на вакви школи во повеќе јавни здравствени установи низ државата, родителите имаат можност да посетуваат бесплатни обуки, со цел да се едуцираат за справување со секојдневните предизвици во родителството. Обезбедуваме експертска […]

СО НОВИОТ ЗАКОН ЗА ПРЕКИНУВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА, ВОЛЈАТА НА ЖЕНАТА ЈА СТАВИВМЕ НА ПРВО МЕСТО

Во месец јуни 2019 година, стапи на сила новиот Закон за прекинување на бременоста, со којшто волјата на жената се стави на прво место. Одлуката за прекинување на бременоста е право на жената и тоа никој не може да и го одземе. Со новиот закон, се укинаа постојните административни процедури-бариери, кои го одложуваа спроведувањето на […]