Day: јануари 29, 2020

СЛЕДУВА РЕНОВИРАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИОТ ДОМ ВО ПРОБИШТИП, ЈУЖНОТО КРИЛО НА УСТАНОВАТА ЌЕ СЕ АДАПТИРА ВО ДОМ ЗА СТАРИ ЛИЦА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и градоначалникот на општина Пробиштип, Драган Анастасов, денеска, беа во посета на Здравствениот дом во Пробиштип.  При денешната посета, министерот Филипче најави проект преку донација од Американската амбасада за подобрување на условите за работа во оваа јавноздравствена установа. – Благодарение на амерканската амбасада во Здравствениот дом целосно ќе […]

ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ, СИСТЕМОТ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД КОРОНА ВИРУСОТ ЦЕЛОСНО ФУНКЦИОНИРА

Министерството за здравство информира дека редовно се следи состојбата со корона вирусот на територијата на Република Северна Македонија и дека се преземени сите мерки на заштита и превенција. Во државата, досега, не се забележани сомнителни случаи на корона вирусот, па дури и во препораките за патување, издадени од повеќе земји, Република Северна Македонија е ставена […]

ВЕНКО ФИЛИПЧЕ: КЛИНИКАТА ЗА ПСИХИЈАТРИЈА СО НАЈСОВРЕМЕНА ОПРЕМА ЗА ДИЈАГНОСТИКА ПРИ СПИЕЊЕ

Клиниката за психијатрија набави најсовремена опрема за дијагностика при спиење. Опремата се состои од полисомнограф и актиграф, со коишто се следат повеќе физиолошки функции во текот на спиењето, како и во текот на дневно-ноќниот ритам. Со софтверска анализа на добиените резултати, а во соработка со проф. Кнегиња Рихтер Соколовска од Клиниката во Нирнберг, Германија, се […]