Day: септември 1, 2020

КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ИЗГОТВИ ПРОТОКОЛИ ЗА НАСТАВА СО ФИЗИЧКО ПРИСУСТВО ВО ОСНОВНИТЕ И СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА ФИЛИПЧЕ: ПОЧИТУВАЊЕТО НА ПРОТОКОЛИТЕ ГО МИНИМИЗИРА РИЗИКОТ ПО ЗДРАВЈЕТО И ЌЕ ОВОЗМОЖИ ЦЕЛОСНО БЕЗБЕДЕН НАСТАВЕН ПРОЦЕС ЗА СИТЕ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче на денешната прес-конференција информираше за состојбата со епидемијата во земјата, согласно извештајот на ИЈЗ за минатата недела и истата ја оцени како стабилна.Филипче детално се осврна на почетокот на учебната година и протоколите кои ги изготви Комисијата за заразни болести. Тој истакна дека препораката која ја даде Комисијата […]

СО КРВНА ПЛАЗМА ТРЕТИРАНИ 70 ПАЦИЕНТИ, РАСТЕ БРОЈОТ НА ПРИЈАВЕНИ ДОНОРИ ЗА КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека досега се обезбедени 88 единици конвалесцентна плазма, од вкупно 53 донори. Со крвна плазма се третирани околу 70 пациенти. Во моментов, установата располага со 16 единици конвалесцентна плазма спремна доколку се појави потреба за третман на пациент. -Секојдневно расте бројот на пријавени донори на конвалесцентна плазма од лица […]