Day: септември 29, 2020

ИЗВЕШТАЈ НА ИЈЗ ЗА ПЕРИОД 21-27.09.2020: НАМАЛУВАЊЕ НА БРОЈОТ НА НОВОЗАБОЛЕНИ И ПОЧИНАТИ ЛИЦА, ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА БРОЈОТ НА ОЗДРАВЕНИ

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 21 до 27 септември 2020 година, тестирани се вкупно 9.691 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, што е 0,3% повеќе, во однос на минатата недела. Регистрирани сe вкупно 890 нови […]

СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО – ЛИЦАТА СО КАРДИОВАСКУЛАРНИ ЗАБОЛУВАЊА ДА СЕ ПРИДРЖУВААТ ДО МЕРКИТЕ ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19

По повод одбележувањето на 29 септември – Светски ден на срцето, потсетуваме на препораките од Светската здравствена организација за заштита од вирусот Ковид-19, имајќи предвид дека лицата со кардиоваскуларни заболувања се една од најчувствителните групи.   Светската здравствена организација препорачува: практикување физичка активност, здрава исхрана, соодветна хидратација и квалитетен сон, како и одржување на социјалните контакти […]

ФИЛИПЧЕ: НАБАВУВАМЕ БРЗИ ТЕСТОВИ КОИ ЗА 15 МИНУТИ ДЕТЕКТИРААТ КОВИД-19

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче, во вчерашното гостување во дебатната емисија „Топ Тема“, истакна дека се планира надградување на стратегијата за тестирање.-Сега на пазарот се подостапни брзи тестови за детектирање на вирусот, не на антителата, меѓутоа се брзи и за 10 до 15 минути го детектираат вирусот без лабораторија и без лабораториски апарат. […]

ФИЛИПЧЕ: НАБАВУВАМЕ БРЗИ ТЕСТОВИ КОИ ЗА 15 МИНУТИ ДЕТЕКТИРААТ КОВИД-19

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, во вчерашното гостување во дебатната емисија „Топ Тема“, истакна дека се планира надградување на стратегијата за тестирање. „Сега на пазарот се подостапни брзи тестови за детектирање на вирусот, не на антителата, меѓутоа се брзи и за 10 до 15 минути го детектираат вирусот без лабораторија и без лабораториски […]