Day: јануари 27, 2021

МЕСЕЦ ЈАНУАРИ ПОСВЕТЕН НА БОРБА ПРОТИВ РАКОТ НА ГРЛО НА МАТКА

По повод одбележувањето на месец јануари како месец посветен на борба против ракот на грлото на матката, информираме дека согласно податоците од Институтот за јавно здравје во нашата држава на годишно ниво од овој тип рак заболуваат околу 150 жени, или 15 на 100.000 жени. Според податоците од Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство, на […]

73 ПРОЦЕНТИ ПОМАЛКУ ЗАБОЛЕНИ ОД СЕЗОНСКИ ГРИП ВО ОДНОС НА ПРЕТХОДНАТА ГОДИНА

Во сезоната 2020/2021 година вкупниот број на заболени од сезонски грип изнесува 433 лица. Ова претставува 73,2% помалку во споредба со истиот период лани и 86,3% помалку во однос на типичната сезонска крива. Најголемиот број заболени се пријавени во возрасната група која опфаќа најголем дел од населението од 15 до 64 години (190 случаи), а […]