Day: февруари 16, 2021

ИЗВЕШТАЈ НА ИЈЗ ОД 8 ДО 14 ФЕВРУАРИ: ЗГОЛЕМУВАЊЕ ОД 5,3% НОВИ СЛУЧАИ СО КОВИД И НАМАЛУВАЊЕ ОД 34,8% ПОЧИНАТИ, ПРОЦЕНТОТ НА ПОЗИТИВНИ 12,9%

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје, во периодот од 8 до 14 февруари се тестирани вкупно 16.299 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со зголемување од 13,2%, во однос на минатата недела.  Регистрирани сe 2.232 нови позитивни случаи од 33 градови во државата […]

НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ ОД ЖОЛТА ФАЗА ВО ЦЕЛА ДРЖАВА, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО СО ПРЕПОРАКИ ДО НАСЕЛЕНИЕТО

Комисијата за превенција од штетни ефекти од студени бранови при Министерството за здравство по добиената најава од Управата за хидрометеоролошки работи информира дека во текот на утрешниот ден (16.02.2021, вторник) целата територија на државата ќе биде зафатена со ниски температури кои ја дефинираат жолтата (алертна) фаза. На целото население се препорачува да се посвети внимание […]

НЕДЕЛЕН ИЗВЕШТАЈ НА ИЈЗ: ЗА 92,55 ОТСТО ПОМАЛКУ ЗАБОЛЕНИ ОД СЕЗОНСКИ ГРИП, ВО ОДНОС НА МИНАТАТА ГОДИНА

Во сезоната 2020/2021 година вкупниот број заболени од сезонски грип изнесува 539, што е за 92,5 отсто помалку споредено со истиот период лани и 94,5 отсто помалку во однос на типичната сезонска крива, покажува најновиот извештај на Институтот за јавно здравје. Најголемиот број заболени се пријавени во возрасната група која опфаќа најголем дел од населението […]