Day: октомври 7, 2021

ИЈЗ СО ДОПОЛНИТЕЛНА ПОМОШ И ПОДДРШКА ОД СЗО – 5 НОСАЧИ НА ВАКЦИНИ И 1250 ТЕСТОВИ И РЕАГЕНСИ ЗА СЕКВЕНЦИОНИРАЊЕ ВИРУСИ

Институтот за јавно здравје денеска прими дополнителна помош и поддршка од Светската здравствена организација – 5 носачи на вакцини и 1250 тестови и реагенси за секвенционирање вируси. Овој гест ќе придонесе за ефективен одговор на кризата со Ковид-19 во Северна Македонија. Како интегрален дел на складирањето на вакцините во ладен синџир, носачите на вакцини претставуваат […]

РЕВАКЦИНИРАНИ 44% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 3.458 дози вакцини, од кои 873 се аплицирани како прва доза, 2.513 се ревакцинирани, а 72 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 6 октомври вкупно се вакцинирани 793.179 граѓани, ревакцинирани се 743.374, а трета доза примиле 571 граѓани. 53% од граѓаните над 40 годишна возраст се […]