Day: октомври 8, 2021

НЕВАКЦИНИРАНИ 76% ОД КОВИД-ПОЗИТИВНИТЕ И 81% ОД ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ ВО ИЗМИНАТИТЕ ДВА МЕСЕЦА

Министерството за здравство ја објавува анализата на вакцинирани, од позитивни случаи со Ковид 19, во период од 6 август, заклучно со 7 октомври. За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.Во период од 06.08 до 7.10.2021 на територија на државата 38.019 […]

ЗГОЛЕМЕНА ДОСТАПНОСТ И ПРИБЛИЖУВАЊЕ НА УСЛУГИТЕ ДО ЖЕНИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА РЕПРОДУКТИВНИОТ ПЕРИОД

Продолжуваме со процесот кој е дел од реформата за примарна здравствена заштита и семејните лекари. По успешно спроведениот процес на мапирање, избрани се четири града во земјава, каде за пациентките се обезбедуваат лекарски услуги за сексуално и за репродуктивно здравје. Ординациите во здравствените домови во: Ресен, Македонски Брод, Радовиш и Делчево ќе бидат опремени со […]

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.540.027 ДОЗИ ВАКЦИНИ, РЕВАКЦИНИРАНИ 44% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА

Во текот на вчерашниот ден се аплицирани вкупно 2.798 дози вакцини, од кои 745 се аплицирани како прва доза, 1.999 се ревакцинирани, а 54 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 7 октомври вкупно се вакцинирани 793.987 граѓани, ревакцинирани се 745.415, а трета доза примиле 625 граѓани. 53% од граѓаните над 40 годишна возраст се […]

ФИЛИПЧЕ: ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА НА СРЦЕ, ПАЦИЕНТОТ Е ДОБАР И ЗАЗДРАВУВА

Добро се чувствува педесет и тригодишниот пациент, кому завчера му беше трансплантирано срце. Министерот за здравство, Венко Филипче утрово објави дека пациентот се опоравува. -Сашо се чувствува добро по извршената трансплантација на срце. Тој е контактибилен и се опоравува. Од голема важност е постоперативниот период. Му посакувам многу здравје и што побрзо да се врати […]