Day: октомври 13, 2021

ЕВРОПСКИ ДЕН НА ОРГАНОДАРИТЕЛСТВО ПОСВЕТЕН НА СЕМЕЈСТВАТА НА ДОНАТОРИТЕ НА ОРГАНИ

По повод Европскиот ден на органодонорството, денеска, се одржа настан за подигнување на свесноста за значењето на донирањето органи и ткива, како и донирањето коскена срцевина како  начин на лекување и спасување човечки животи. Настанот е посветен на сите семејства кои донираа органи од своите блиски, како и на донаторите на коскена срцевина. По повод […]

ПРВПАТ ВО ЗЕМЈАВА НА ГАК ИЗВРШЕН ЕКСТРАПЕРИТОНЕАЛЕН ЦАРСКИ РЕЗ

На Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство првпат беше изведен екстраперитонеален царски рез врз трудница. Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче ја посети родилката и нејзиното новородено, сместени на одделот за пуерпериум при ГАК. Екстраперитонеалниот царски рез е специфична техника на царски рез која е однапред позната пред 70 години и во поново време […]