Day: октомври 29, 2021

СЕРТИФИКАТИТЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈА СЕ ВАЛИДНИ И НЕ СЕ ПОВЛЕЧЕНИ ОД УПОТРЕБА

Министерството за здравство информира дека во текот на вчерашниот ден, граѓаните кои имаат генерирано EU сертификат за вакцинација преку vakcinacija.mk треба преку веб порталот да генерираат нов. Станува збор за безбедносен протокол со што се спречи користење лажни EU сертификати, со лажни имиња и лажни податоци. Сите земји што имплементирале EUDCC се соочуваат со постојани […]

НЕВАКЦИНИРАНИ 73% ОД НОВИТЕ СЛУЧАИ И 75% ОД ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ СО КОВИД 19 СЕ

Министерството за здравство ја објавува анализата на вакцинирани, од позитивни случаи со Ковид 19, во период од 6 август, заклучно со 28 октомври. За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање втора доза вакцина. Во период од 06.08 до 28.10.2021 на територија на државата 45.621 […]

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.605.913 ДОЗИ ВАКЦИНИ, А РЕВАКЦИНИРАНИ 46% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 4.797 дози вакцини, од кои 734 се аплицирани како прва доза, 876 се ревакцинирани, а 3.187 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 28 октомври вкупно се вакцинирани 804.151 граѓани, ревакцинирани се 774.464 а трета доза примиле 27.298 граѓани. 54% од граѓаните над 40 годишна возраст се […]