Day: ноември 17, 2021

НОВИ ПРЕДЛОГ МЕРКИ ЗА НЕВАКЦИНИРАНИТЕ ВРАБОТЕНИ ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР И ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ

На денешниот состанок на Комисијата за заразни болести беше донесена одлука за нови мерки, која ќе биде предложена до Владата на Република Северна Македонија. Министерот за здравство д-р Венко Филипче на денешната прес-конференција изјави дека оваа одлука е донесена со консензус од сите членови на Комисијата, а врз основа на епидемиолошката состојба и со цел […]

ФИЛИПЧЕ: ОД 26% НА 8% НАМАЛЕНА СМРТНОСТА НА ПРЕДВРЕМЕ РОДЕНИТЕ БЕБИЊА

Една од главните заложби на Министерството за здравство во изминатите години беше унапредување на условите, вложување во модерна опрема и обуки на Клиниката за гинекологија и акушерство. Со задоволство може да констатираме дека оваа заложба ја претворивме во ефикасна стратегија која за само пет години даде фантастични резултати, ги унапреди условите за родилките и обезбеди […]