Day: декември 2, 2021

ИСТРАЖУВАЊЕ НА МЗ ЗА ЕФИКАСНОСТА НА ВАКЦИНИТЕ ЗА КОВИД 19 ВРЗ ПОПУЛАЦИЈАТА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА – ОД 16.691 ХОСПИТАЛИЗАЦИИ, 1.114 СЕ РЕГИСТРИРАНИ ПО ВАКЦИНАЦИЈА

Вакцините против КОВИД-19 се високоефективни и во македонската популација во спречување тешка болест и смрт. Вакцините од различните производители немаа големи разлики во нивната ефективност во спречување смрт од КОВИД-19, но имаа разлики во спречување хоспитализација. Една доза вакцина против КОВИД-19 е недоволна за спречување тешки исходи од болеста и ја истакнува важноста да се […]