Day: февруари 1, 2022

КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ НАДГРАДЕНА СО НОВИ ЧЛЕНОВИ – ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НАЗНАЧЕН Д-Р ПЕТЛИЧКОВСКИ, Д-Р МЕХМЕДОВИЌ ЗА ПОРТПАРОЛ

Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство денеска одржа состанок во новиот состав. Комисијата е формирана и надградена, информираше на денешната прес-конференција министерот за здравство, Беким Сали. Проф. д-р Александар Петличковски од Институтот за имунологија и хумана генетика е назначен за претседател на Комисијата, а д-р Злате Мехмедовиќ за нејзин портпарол. Министерот Сали им […]

KАМПАЊА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ РАК НА ГРЛОТО НА МАТКАТА – ЕДЕН ПРЕГЛЕД СПАСУВА ЖИВОТ, ПРЕГЛЕДАЈ СЕ -ЗАШТИТИ СЕ!

Ракот на грлото на матката може да се превенира доколку навреме се открие – Еден преглед спасува живот, прегледај се -заштити се! е мотото под кое се спроведува кампањата за превенција и рано откривање рак на грлото на матката. Освен во јануари, месец кој традиционално е посветен за подигнување на свесноста за борба со цервикалниот […]