Day: август 18, 2022

СКРИНИНГ ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА РАК НА ГРЛО НА МАТКА ЗА ЖЕНИ ОД 36 ДО 45 ГОДИНИ – ЗАКАЖУВАЊЕ ПРЕГЛЕД НА SKRINING.MK

https://skrining.zdravstvo.gov.mk/papapplicationguide Со организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка, годинава, опфатени жените на возраст од 36 до 45 години, кои во последните три години немаат направено ПАП тест. Во рамки на скринингот, кој почна од април, годинава, преку националниот систем за електронско здравство, досега две илјади жени се пријавиле за скрининг во изминатите […]

ВО КБ ТЕТОВО ИНСТАЛИРАНА СОВРЕМЕНА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ЗА ИНТЕНЗИВНА НЕГА

Министерот за здравство, Беким Сали ја посети Клиничката болница во Тетово, каде е инсталирана значајна медицинска опрема за оваа ЈЗУ. Опремата, обезбедена во соработка со СЗО и УСАИД, инсталирана е на одделението за интензивна нега, ургентен центар и анестезија и се состои од 15 пациент-монитори за интензивна нега. Клиничка болница Тетово е пример за успешно […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ ВО ПОСЕТА НА ДЕБАРСКАТА БОЛНИЦА

Министерот за здравство, Беким Сали ја посети Општата болница со проширена дејност во Дебар, која здравствени услуги нуди и за жителите од општина Центар Жупа, а по потреба и за тие од долнореканскиот крај, општина Маврово и Ростуше. -Имав прилика да ја посетам дебарската болница. Најпрво сакам да се заблагодарам на медицинскиот персонал, кој дава […]