Day: март 25, 2024

ДЕМИРИ: МЗ ПОСЕБЕН ФОКУС ПОСВЕТУВА НА ПРЕВЕНЦИЈА И СПРЕЧУВАЊЕ НА ТУБЕРКУЛОЗАТА ВО ЗЕМЈАТА

По повод одбележување на Светскиот ден за борба против туберкулозата-24 март, денеска, се одржа заедничка прес конференција на Министерството за здравство, Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза и Канцеларијата на Светската здравствена организација во земјава, на која беа истакнати состојбата, заложбите, мерките и предизвиците во борбата со ова заболување. – Министерството за здравство посебен фокус […]

ПОТПИШАНА ЗАЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА СО ЛЕКАРСКА КОМОРА ЗА ПОДДРШКА НА ВАКЦИНАЦИЈАТА: МНОГУ БОЛЕСТИ СЕ ПРЕВЕНИРАНИ ПОРАДИ ВАКЦИНАЦИЈАТА

Министерот за здравство д-р Илир Демири потпиша заедничка Декларација со Лекарската комора за поддршка на вакцинацијата, со цел зајакнување на институционалната поддршка на процесот на вакцинација и континуирано спроведување заеднички активностите за нејзина промоција. Во своето излагање, тој истакна дека сме сведоци на објавување лажни вести и дезинформации во секој сегмент од општеството, но дезинформациите […]

МАНОЛЕВА: ВО ЦЕНТАРОТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈА НА ПАТОЛОГИЈА НА ВЕРБАЛНАТА КОМУНИКАЦИЈА ЗА ПРВПАТ ИМПЛЕМЕНТИРАНА ПРОГРАМА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИСКИ ТРЕТМАН НА ДЕЦАТА СО НАРУШУВАЊЕ ОД АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР

Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева, денеска беше во посета на Центарот за рехабилитација на патологија на вербалната комуникација-Скопје, каде оствари средба со директорката доц. д-р Силвана Филипова и вработените во установата. Во овој центар за првпат беше имплементирана Програма за рехабилитациски третман на децата со нарушување од аутистичен спектар, сензорни дисфункции и други […]

ОСВЕТЛУВАЊЕ НА АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ СО ЦРВЕНО СВЕТЛО ПО ПОВОД СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗАТА – 24 МАРТ

Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза Скопје, заедно со професионалните здруженија: Македонското лекарско друштво, Здружението на пневмофтизиолози, Македонското респираторно здружение и Македонското педијатриско респираторно здружение се вклучија кон годинешните активности на „Stop TB Partnership“, што претставува интернационална иницијатива и партнерство под закрила на Обединетите Нации, по повод одбележување Светски ден за борба против туберкулозата (ТБ) […]